0°C

Poesiealbum na 112 jaar weer in familie

De Streek: Wat is er voor nodig om een juweel van een ‘Poesiealbum’ na 112 jaar terug te brengen in de familie Baas. Het verhaal begint feitelijk bij de geboorte op 16 december 1860 van Marijtje Baas in Lutjebroek. Na haar leven is in haar nalatenschap een ‘Poesie’album. De laatste jaren was het album in bezit van het echtpaar Pieter Doppen en Hetty Doppen-Van de Velden uit Gaanderen, Gelderland. Zij wilden het album schenken aan een ‘Baasje’ uit de familiestam Baas uit 1860. Na heel veel onderzoek vertelde zij haar verhaal op de bridgeclub, waarna mevrouw Marijke Hulshof met haar expertise onverwijld ondersteuning gaf aan verder onderzoek. Het onderzoek kwam uit in Bovenkarspel, West-Friesland.

Zij belde het mediabedrijf MediaIN en daar noemde zij tegen Vincent Sluis de naam Baas, die bij de mediaadviseur Jur Kruis bekend was. Vervolgens werd Piet Baas uit Hoogkarspel gebeld en binnen enkele uren was de link gelegd. De overgrootvader van Piet was Jan Baas, geboren 11 mei 1845, die een oudere broer was van Marijtje Baas. Beiden waren zij kinderen van Willem Baas en Diewertje Kaagman, gehuwd in Grootebroek op 19 januari 1840.

Over het album, dat Piet Baas ziet als een zeer kostbaar familiestuk, zal Piet voor de jaarboeken van de historische vereniging Oud Stede Broec en de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud een verslag schrijven.

Vanuit zijn jeugd in Broekerhaven kent Piet veel wat hij noemt historische monumenten, zoals de haven, de kolk, de overhaal, Bakker de houthandel, Schuitenhelling Botman, de molen Ceres van zijn opa Dekker, Het Pieter Fransenmonument op de begraafplaats, Dekkers vervoersbedrijf van oom Sjaak, de Pieter Fransenschool, vishandel Edelenbosch en de ‘Hoek van ‘t padje’. Maar een 135 jaar oud Poesie album van een ver familielid ontvangen is een hartverwarmend geschenk dat weinigen gegeven is, aldus de 74 jarige Piet.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl