0°C

Boekpresentatie van Gerard Sijm over geschiedenis van De Overhaal

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van De Overhaal heeft Gerard Sijm een boekje geschreven dat wordt gepresenteerd tijdens de lezingenavond op 28 juli. Het boekje zal verkrijgbaar zijn tijdens de festiviteiten op 30 juli die we organiseren op en rond de Kolk. Hieronder alvast het voorwoord uit het boekje dat Gerard Sijm over de jubilaris heeft geschreven.

“Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Overhaal te Broekerhaven officieel in gebruik is gesteld. Op woensdag 21 februari 1923 vond de feestelijke ingebruikneming plaats. Dat gebeurde door twee bokken ( grote motorschuiten ) geladen met 15 ton straatklinkers van de polder naar het buitenwater van de Zuiderzee te laten hijsen. De zware schuiten werden met gemak van het ene naar het andere niveau gehesen. De nieuwe Overhaal werd door de toegestroomde tuinders ervaren als een waar wonder van technologie. De aandrijving gebeurde nu niet meer door een stoommachine of door paardenkracht, maar door middel van elektrische aandrijving. Daarmee werden schuiten moeiteloos vanuit de polder naar de Zuiderzee gebracht. Een grote voldoening maakte zich van de toeschouwers meester. Een droom was uitgekomen. Geen lange wachttijden meer voor de overhaal. Geen gebrekkige stoommachine. Geen stank van de petroleummotor. Geen beschadigingen meer aan de schuiten tijdens het overhalen.
Voortaan ging het elektrische overhalen snel en zonder schade aan de schuiten. Dat toenmalige wonder van techniek bestaat nu 100 jaar. En is daarmee ook een monument geworden van de eerste technische verworvenheden. Eens van grote waarde voor de economische ontwikkeling in onze gemeente. Nu is het niet meer van belang voor de agrarische wereld, maar biedt de overhaal kansen voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme in ons waterrijke woongebied.”

Over Oud Stede Broec
De Historische Vereniging Oud Stede Broec is een vereniging die zich ten doel stelt de geschiedenis van de drie dorpen levend te houden middels publicaties, tentoonstellingen, het jaarboek, uitgaven in de Tiny Keemanreeks en andere manieren om het publiek te bereiken. Tevens spant de vereniging zich in om monumenten die de dorpen rijk zijn te beschermen en te behouden. Ook beschermde dorpsgezichten vallen voor de vereniging onder monumenten.

Een volledig overzicht van alle activiteiten op zondag 30 juli vindt u op onze website.

Lees ook: 600 jaar Grootslag: vier met ons de vruchtbare geschiedenis

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl