12°C
Scattered clouds
12°C
Scattered clouds

Tiny Houses in Waarland

Wonen in een tiny house is voor een groep enthousiaste jonge starters de ultieme manier van wonen. Daarom hebben zij het initiatief in handen genomen. Zij willen door middel van een Particulier Collectief Opdrachtgeverschap (CPO) een wijkje met 10 tiny houses realiseren. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hier medewerking aan te verlenen voor een periode van tien jaar. De locatie waar deze tiny houses komen, is achter de Veluweweg in Waarland. Wethouder Jelle Beemsterboer: “Er is woningnood, vooral jongeren hebben moeite om woningen te vinden. Dat zij nieuwe manieren zoeken om te wonen is logisch en iets dat de gemeente wil faciliteren. Wonen in een tiny house is betaalbaar en duurzaam. De gemeente is blij met dit soort initiatieven. Zeker als dit bij inwoners zelf vandaan komt.”

Al geruime tijd zijn er meerdere groepen die aangeven dat zij graag in tiny houses in de gemeente Schagen willen wonen. De initiatiefnemers willen duurzaam en natuurvriendelijk bouwen. Met het bouwen van hun tiny houses willen de initiatiefnemers ook iets terugdoen voor de omgeving. Ze willen anderen inspireren om duurzaam te leven. Om dat te bereiken denken ze onder andere aan een openbaar toegankelijk terrein waar een voedselbos wordt gecreëerd en zijn zij van plan om plukdagen te organiseren en andere activiteiten. Initiatiefnemer William Agenant: “We kijken er naar uit om, samen met de buurt en de gemeente, ons plan voor tiny houses met een voedseltuin verder vorm te gaan geven. We nodigen de buurt en geïnteresseerden graag uit voor een informatiedag. De datum zullen we bekendmaken via de W4.”

CPO

Samen met je buren, met een vriendengroep, met medestanders voor ecologisch wonen of als ouderengroep je eigen woningen ontwikkelen. Zo maar wat voorbeelden van Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). Het zorgt dat je naar eigen wens kan (laten) bouwen en het is vaak betaalbaarder dan op de woningmarkt. Als CPO ben je als groep toekomstige bewoners zelf de projectontwikkelaar. Dus alle bouw-beslissingen zijn aan de groep, die zelf een architect en aannemer kan inhuren. De nieuwe buren kunnen daarvan al snel heel hecht worden. Zo bouwt de groep samen al een buurt op voor de eerste steen gelegd is.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl