Twee scholen, Hogeschool Inholland (hbo) en Vonk (mbo), hebben de handen ineengeslagen om tijdens Sail Den Helder van zich te laten horen. De scholen laten deze dagen zien wat ze in huis hebben. Mbo en hbo hebben in de voorbereiding naar het grote event al veel samengewerkt. Studenten van beide scholen werkten achter de schermen in verschillende projecten aan Sail Den Helder onder de vlag van Sail Academy.
Tijdens Sail richten zij naast een Onderwijsplein en Offshore Experience ook een fantastisch outdoorplein (funplein) in. Waar veel water- en sportactiviteiten de uitdaging zijn voor leerlingen, studenten, docenten en teams vanuit het bedrijfsleven.
Bommetje XL
Bezoekers, scholen, bedrijven en teams kunnen zich voor Sail aanmelden om deel te nemen aan het spectaculaire Bommetje XL, een van de meest populaire onderdelen van het outdoorplein van Vonk en Inholland. Hierbij spring je van een hoge toren op een springkussen, om een teamlid als een ‘bommetje’ het water in te lanceren. Studententeams zijn geformeerd en ook docenten wagen de sprong in het diepe. Voor alle leerlingen en studenten geldt deze dagen heel toepasselijk: Zet jij een stap in de toekomst of waag je een sprong in het diepe?
Honderden jongeren werkten achter de schermen
Een groep Pabo-studenten maakten lespakketten voor de basisschool met een online escape-room, studenten van Vonk hielpen bij de eventorganisatie en leerlingen van Scholen aan Zee ontwierpen de kleding voor de crew en bezoekers. Honderden studenten en leerlingen van diverse onderwijsinstellingen spanden zich achter de schermen al geruime tijd in voor Sail Den Helder onder de vlag van Sail Academy Den Helder. Studenten en scholieren dachten mee met het podiumprogramma, social media of door onderzoek te doen naar de toegankelijkheid van het evenemententerrein voor rolstoelgebruikers. Zo hebben leerlingen en studenten van Hogeschool Inholland, Vonk, Scholen aan Zee, RSG Wiringherlant en OSG de Hoge Berg een steentje bijgedragen aan Sail Den Helder.
De 24-jarige Kimberley Samplonius uit Den Helder, derdejaars Pabo-student bedacht samen met medestudenten een lespakket. “We hebben een online escape-room ontwikkeld waarmee basisschoolleerlingen meer te weten komen over de nautische geschiedenis van Den Helder. Verder is er onder meer een foto-challenge waarbij de kinderen een foto moeten maken van of met een schip. Het complete lespakket is naar een groot aantal scholen gegaan.”
De achttienjarige Kim Brink, tweedejaars Vonk-student van de opleiding Leisure & Hospitality mag zich tijdens haar stage samen met de door de wol geverfde evenementen-organisator Sikina Pinchetti buigen over het podiumprogramma. “Van Sikina leer ik enorm veel over wat er allemaal bij zo’n evenement komt kijken. Ik wil later ook verder in de evenementenorganisatie.”
Innovatiemotor
“We vinden het geweldig dat we kunnen laten zien wat we doen, wat je bij ons kunt studeren en vooral dat je studie bij Inholland een mooie beleving is. Daar past plezier, een stukje fun, goed bij. Samen met Vonk organiseren we daarom ‘Bommetje XL’: je geeft je ontwikkeling en talent een ‘boost’ door met lef een sprong in het diepe te maken. Voor Hogeschool Inholland Alkmaar is dit een mooie kans om de bezoekers van Sail Den Helder kennis te laten maken met de innovatiemotor & dé hbo-kennisinstelling van de regio”, vertelt Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur van Hogeschool Inholland Alkmaar en directeur van de technische opleidingen binnen Inholland, enthousiast.
Blue Port Centre
Daarnaast worden er bij het Blue Port Centre ook toffe activiteiten georganiseerd vanuit onder andere technische en nautische opleidingen van Hogeschool Inholland en Vonk. Deze studenten helpen ook bij de Offshore Experience! Blue Port Centre richt zich op duurzaamheid en fungeert als centrum voor de blauwe economie op de Noordzee.
Iedereen is welkom, van jong tot oud, op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli van 10:00 tot 19:00 uur bij de Offshore Experience in het Blue Port Centre! Kijk voor meer informatie op offshore-experience.nl. Op het Onderwijsplein kun je tevens ook meer te weten komen over het brede aanbod van de onderwijsinstellingen uit deze regio.
Unieke duurzame innovatieve projecten
Met de Solar-boot die door studenten samen met docent-onderzoekers is ontwikkeld wil Hogeschool Inholland tijdens Sail laten zien dat we werken aan duurzame en innovatieve projecten. De Solar Boat is te bewonderen bij de stands op de Nieuwediepkade.
Aan de op zonne-energie aangedreven Solar Boat werkt een team van studenten als onderdeel van een internationale racewedstrijd. Daarbij doen ze alles zelf, van ontwerp tot stuurinrichting tot composieten. Nino Torrisi, student Technische Informatica is verantwoordelijk voor het dashboard: “Vooral het samenwerken aan de Solar Boat, afstemmen waar jouw project eindigt en dat van een ander begint en hoe je dat samenvoegt, is ontzettend leerzaam.”
Ook Björn Westen, student Werktuigbouwkunde, is enthousiast dat hij een speciale surfplank kan laten zien bij de Offshore Experience. Hij maakte een surfboard door myceliumschimmeldraden te verbinden met plantaardige vezels en dat in de juiste vorm te laten groeien. “Na een lang proces van zorgvuldig uitzoeken, veel zelf experimenteren, kweken en drogen krijg je dan een nieuw, sterk én recyclebaar product.”