1°C
Broken clouds

Schepen in het IJs

De winter is begonnen In het Flessenscheepjesmuseum te Enkhuizen met de thema-tentoonstelling Schepen in het ijs. Alle flessenscheepjes hebben een mooi verhaal over poolavonturen en ijs. Zo is er de Halve Maen, het schip waarmee Henry Hudson probeerde de noordelijke doorvaart te vinden naar China, maar door zware ijsgang bij Nova Zembla zijn koers veranderde en naar het Westen voer.

Deze Henry Hudson was op twee eerdere expedities bij Spitsbergen geweest en daar waren de grote aantallen walvissen hem opgevallen. Dit werd het begin van de walvisvaart door de Nederlanders. Verschillende bekende schepen, waaronder de walvisvaarder “Willem Barentsz”, zijn “geflest” en nu samengebracht.

Natuurlijk ontbreekt ook de Titanic niet. Het schip dat niet kon zinken, maar na een aanvaring met een ijsberg binnen 3 uur zijn ondergang vond. De bekendste scheepsramp uit de geschiedenis.

Begin 1900 werden er diverse expedities naar de Zuidpool georganiseerd voor onderzoek en in een poging als eerste de Zuidpool te bereiken. Hier zijn verschillende flessenscheepjes van, maar er is ook een ijsbreker en het expeditieschip van Greenpeace.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 31 maart 2022. Voor openingstijden: zie de website www.flessenscheepjesmuseum.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl