0°C

Een ode aan de aubade

Een ode aan de aubade - foto 2

Een foto van de aubade bij het stadhuis uit de tijd van burgemeester Admiraal (van 1949 tot 1966 burgemeester van Enkhuizen) en de wethouders Westdorp en Jan Visser. Beide wethouders zijn geëerd met een naar hen vernoemd pad over de twee fietsbruggetjes, die de Dreef met de Vest verbinden. De foto is waarschijnlijk uit begin jaren zestig. Na de toespraak van de burgemeester, die meestal vertelde dat er die ochtend een telegram met de felicitaties vanuit Enkhuizen naar paleis Soestdijk was verstuurd, kreeg wethouder Visser het woord. Hij stond bekend om zijn geestige toespraken, waar de schoolkinderen met open mond naar luisterden. Zo maakte hij ze wijs dat de koeien speciaal op Koninginnedag oranje melk gaven, waarvan lekkere chocolademelk werd gemaakt. 

Voor de schoolkinderen was de Koninginnedag in die tijd een hoogtepunt van het schooljaar. Al weken van tevoren werd het Wilhelmus ingestudeerd met een paar echte Nederlandse liederen, zoals o.a. “Waar de blanke top der duinen”, die tijdens de aubade uit volle borst werden gezongen. Ze dosten zich feestelijk uit met oranje hoedjes, sjerpen en vlaggetjes en togen met hele scholen tegelijk richting Breedstraat. Op de terugweg liepen ze langs het Boschplein, waar de Oranjevereniging aan ieder kind een sinaasappel en een spritskoek uitdeelde. Later is deze geste, waarschijnlijk in verband met bezuinigingen, verdwenen. 

In de loop van de jaren nam de belangstelling voor de jaarlijkse aubade af. Niet alle scholen deden meer mee en ook de meivakantie deed er geen goed aan. Tot slot gaf de Coronapandemie de doodsteek. Toch wil de Oranjeverening de aubade weer nieuw leven inblazen, om te beginnen de a.s. Koningsdag, en hoopt dat er volgend jaar bij het 100-jarig bestaan van de Vereniging weer een geweldige opkomst zal zijn.  

Een ode aan de aubade - foto 1

Bron: P. Visser. Foto’s: collectie J. de Jong. Bijdrage: C. Blok-Plas

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl