0°C

Exclusief verhaal: Tienerhonk in Buurthuis IJsselzand

Buurthuis IJsselzand in de bloemenbuurt in Enkhuizen is een buurthuis met een brede sociale functie. Buurtbewoners kunnen er terecht voor een scala aan activiteiten. Er huizen groepen die zich bezig houden met koken en eten, wandelen en rommel opruimen in hun eigen buurt. IJsselzand heeft daarnaast activiteiten voor de jeugd waaronder het zogenaamde tienerhonk.

“We runnen hier geen kinderopvang.” Stelt ambulant jongerenwerker Kim Schlee. “De jeugd is vrij om te komen en als ze weg willen zijn ze vrij om te gaan. Hier moet niks. De tieners kunnen hier gewoon zichzelf zijn.” Het is dagelijks bedrijvig in het tienerhonk. Tiener/jongerenwerker Sedef Özdemir meldt dat er dagelijks ongeveer 35 tieners aanwezig zijn in het honk. Ze chillen, gamen of tekenen met elkaar, ze kunnen zich bezig houden met een virtual reality bril en nog veel meer van wat tieners graag doen.

Regels
De jongerenwerkers in het buurthuis gaan soepel om met de leeftijd van de tieners. Ze kijken vooral naar hoe een kind is en of ze jongere of oudere vrienden of vriendinnen hebben. “Doorgaans hebben de regelmatige bezoekers het hier wel gezien wanneer ze 14 of 15 jaar oud zijn. Dan gaan ze liever naar een plek waar meer jeugd is van hun leeftijd.” Vertelt Schlee. Ze ziet ook dat jongere kinderen, vaak broertjes of zusjes, eens komen kijken waar hun oudere broer of zus dan uithangt. “Deze kinderen mogen altijd even kijken maar we sturen ze bijtijds weer naar huis.” Schlee en Özdemir hanteren naar eigen zeggen de normale omgangsregels in hun buurthuis. “Zolang de tieners elkaar in hun waarde laten gaat het hier goed.”

Luisterend oor
De jongerenwerkers zeggen een veilige omgeving buitenshuis te bieden voor de tieners uit de buurt. De aanwezige jeugd kan in allerlei gemoedstoestanden binnenlopen. Meestal zijn ze blij en tevreden, maar er zijn ook jongeren die wel eens boos, verdrietig of teleurgesteld zijn. “Ze kunnen hier dan hun verhaal kwijt, als ze dat willen.” Zegt Kim Schlee, “Maar als ze dat niet willen is het ook goed. Dat mag hij of zij zelf bepalen.” Sedef Özdemir: “We willen hier meedenken met de tieners en juist niet oordelen.” Ze stelt dat niemand uitgesloten wordt en dat iedereen zichzelf mag zijn en zich ook mag uiten. “Een tiener mag hier ook gewoon even boos zijn.”

Inspelen
Wat vooral belangrijk is dat deze leeftijdsgroep graag naar het tienerhonk toekomt. Schlee en Özdemir proberen in te spelen op de interesses van hun doelgroep. Vorig jaar konden ze de nieuwste FIFA game voor de PlayStation aanschaffen. Dat was een schot in de roos en er worden af en toe toernooitjes georganiseerd met dit videospel. “Als er ergens vraag naar is en makkelijk te realiseren kunnen we heel snel dingen regelen.” Vertelt Schlee. “We gaan dan naar bijvoorbeeld de Action en halen spullen. Ze makkelijk kan het zijn.” Met de activiteiten wordt ook rekening gehouden met het weer. “Buiten spelen is gezond. Bij goed weer hebben we regelmatig activiteiten buiten. Ook daar denken we over na.”

Door: Co Schipper

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl