0°C

Reddingsbrigade De Streek viert 50-jarig jubileum

Een halve eeuw na de oprichting kijkt Reddingsbrigade De Streek terug op een mooie ontwikkeling van de club. De start van de vereniging loopt ongeveer gelijk met de komst van zwembad De Kloet in Grootebroek. Een eerdere reddingsbrigade in Hoogkarspel was gestopt door gebrek aan instructeurs. Daarom verzocht mevrouw Tiny Gorter destijds de gemeente Grootebroek te zoeken naar personeel voor het nieuwe zwembad met een bevoegdheid voor zwemmend redden. En dat lukte.

Het contact was snel gelegd en er werden plannen gemaakt. Op 2 mei 1973 kon Reddingsbrigade De Streek van start gaan. De eerste jaren nog geleid door ouders maar al snel werden bestuurlijke taken en trainingen verzorgd door de leden zelf.

Een reddingsbrigade is overigens iets anders dan de KNRM, die uitrukt bij problemen op zee. De 152 Nederlandse reddingsbrigades zijn verenigingen van goed getrainde zwemmers die toezicht houden bij activiteiten en recreatie op, in en aan het water en die ook geoefend zijn in hulpverlening bij calamiteiten.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waren reddingsbrigades ook heel actief in het organiseren van zwemprestatietochten, nachtmarathons, wedstrijden en roeiregatta’s. Na de overstromingen in Limburg, halverwege de jaren 90, kwam de focus meer te liggen op opleiding, training en het op niveau brengen van goed geoefende reddingseenheden met speciaal materieel.

Van Junior-redder tot Lifeguard
Reddingsbrigade De Streek heeft 130 leden, waarvan ongeveer 60 onder de 18 jaar, die worden opgeleid voor speciale landelijke en internationaal erkende diploma’s. De meeste leden komen heel jong bij de reddingsbrigade, als ze net hun B-diploma hebben gehaald.

Elk jaar worden de opleidingen een beetje moeilijker en zwaarder. Door de oefeningen worden de leden heel goede zwemmers en krijgen een goede conditie. Bovendien zijn de trainingen gevarieerd en daardoor ontzettend leuk. Er ook wordt les gegeven in EHBO en over reddingen aan het strand, bij rivieren en ijs. De oudere leden kunnen naast het zwemmen ook leren redden met speciaal daarvoor bedoelde boten. Door het karakter van de club is de saamhorigheid heel groot. 

De reddingsbrigade uit Stede Broec is onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV) en kan op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden ingezet voor het bestrijden van een ramp, of bij een ernstige vrees voor het ontstaan daarvan. Hiervoor heeft RB De Streek een aantal boten, waaronder een snelle NRV Tinn Silver Rescue.

De boten staan paraat in de bootruimte van het clubgebouw. In de zomer van 2021 zijn de Strekers ingezet tijdens de watersnood in België en Limburg. Het niveau en de inzet van de Stedebroeker redders is ook bij de koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland KNBRD niet onopgemerkt gebleven. De vereniging is in 2018 zelfs uitgeroepen tot Reddingsbrigade van het Jaar.

Reünie-training voor oud-leden
In de afgelopen 50 jaar zijn er heel veel mensen lid geweest van de reddingsbrigade en velen zullen herinneringen hebben aan hun tijd bij de vereniging. Daarom organiseert ‘De Streek’ een reünie-training op zaterdag 3 juni, van 17.30-18.30 uur, voor iedereen die ooit lid is geweest. De oud-leden zien wellicht oude bekenden en maken weer de vertrouwde zwemtraining mee.

Na afloop van de training is er gelegenheid om gezellig na te praten tijdens een klein buffet in clubgebouw De Bink, vlak bij het zwembad. Deelname is kosteloos en opgave kan door een mailtje te sturen naar jubileum50@rbdestreek.nl. Meer informatie is te vinden op Facebook en Instagram.

Diezelfde avond is er een receptie voor genodigden. Verder gaan de leden in dit jubileumjaar een weekend naar een leuke locatie ergens in de Flevopolder. In september zal er een avondzwemmarathon gehouden worden waarbij ook andere reddingsbrigades worden uitgenodigd en er komt in oktober een regionale oefening in de gemeente Stede Broec waarbij de reddingsbrigades van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord trainen in hulpverlening bij overstromingen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl