0°C

Motorisch fitter en vaardiger worden bij de EDAPT beweegschool

Motorisch fitter en vaardiger worden bij de EDAPT beweegschool
(Foto: aangeleverd)

Grootebroek – Vrijdag 06 september 2024 is het dan zover! Op het hoofdveld van vv de Zouaven start de EDAPT beweegschool haar eerste trainingen. Ed Haakman, trainer en bedenker van de beweegschool heeft er zin in. “Toch wel een droom die uitkomt” verteld Ed enthousiast.

Als LO-docent op het Martinuscollege en met een atletiekachtergrond kwam hij een aantal jaar geleden bij de Zouaven terecht. Eerst als trainer/coach van zijn zoon Dax. Later verschoof het accent naar het geven van gerichte beweegtrainingen. “Het viel me op dat bij het geven van een gerichte warming up, zeker op het gebied van lopen en bewegen veel spelers moeite hadden met echt goed bewegen. Hier wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen gezien mijn sportachtergrond”.

“Ik heb binnen Zouaven en daarbuiten, ook door het volgen van extra cursussen, o.a. ASM veel ervaring mogen opdoen, toen kwam het idee om apart van Zouaveneen eigen beweegschool op te zetten waar niet alleen voetbal maar ook motorisch fitter en vaardiger worden centraal staat. “Het maakt je een completere en fittere voetballer”, geeft Ed aan.

Als speler ben je voortdurend in beweging. Je maakt een actie, moet omschakelen, starten, stoppen, wenden, keren, sprinten, springen. Kortom: bewegen op verschillende snelheden en in verschillende richtingen. Als speler moet je jezelf constant aanpassen (adaptatie). EDAPT staat voor een combinatie van de naam Ed en voor adapt (aanpassen). “Hoe we dit doen?”. “We hanteren hiervoor 10 beweegpijlers”. Door het trainen van deze beweegpijlers naast diverse voetbaloefeningen is het doel het motorisch beweegniveau en de fitheid omhoog te brengen. Deze tien pijlers zijn looptechniek, uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, kracht, flexibiliteit, wendbaarheid, coördinatie,  explosiviteit, explosiviteit, functionaliteit en basic movement skills. Deze pijlers lopen als een rode draad door de voetbaloefeningen heen.

In principe zijn alle voetbalspelers/speelsters van harte welkom. In verband met de motorische ontwikkeling mikt de EDAPT beweegschool op de categorie JO08 t/m JO1415. “Jong geleerd is oud gedaan”. Binnen deze leeftijdscategorie vindt de meeste ontwikkeling plaats en is motorisch de meeste winst te behalen. “Voor elke leeftijd kijken we welke pijlers we het beste kunnen aanbieden en waarin versneld geleerd kan worden (sensitieve fasen)”. “We maken daarom een apart beweegraamwerk om de oefeningen zo goed mogelijk op te bouwen en altijd in het belang van de speler”.

Mocht je na het lezen meer informatie willen? Dat kan!
www.edaptbeweegschool.nl of stuur een mail naar edapt@ziggo.nl
Je kunt Ed ook altijd appen of bellen op: 06-13662414

De eerste trainingen starten op vrijdag 6 september 2024. Waar mogelijk wordt het aantal momenten uitgebreid.

  • 14.45-15.45 uur​ – JO0809
  • 15.45-16.45 uur​ – JO1011
  • 16.45-17.45 uur​ – JO1213 en ouder

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl