0°C

Bibliotheek Hoorn; dé plek in de wijk voor lezen, taal en digitaal

Bibliotheek Hoorn; dé plek in de wijk voor lezen, taal en digitaal
(Foto: aangeleverd)

In Nederland hebben 1 op de 6 mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit kan vergaande gevolgen hebben. De kans is groot dat ook jij iemand kent en dus is het belangrijk met elkaar tijdens de Week van het Lezen en Schrijven hierbij stil te staan.

Week van Lezen en Schrijven

De Week van Lezen en Schrijven is dit jaar gestart met Wereldalfabetiseringsdag op zondag 8 september.  Op deze dag staan we extra stil bij de mensen die niet (goed) kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. De Bibliotheek Hoorn doet dat echter iedere dag. Dit is namelijk dé plek in de wijk waar je terecht kunt voor hulp. Natuurlijk bieden we hulp bij lezen, maar ook bij het oefenen van de Nederlandse taal in bijvoorbeeld het Taalcafé of Leesclubs.

Digitale hulp

Het niet goed kunnen lezen heeft ook effect op het zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij. Je moet (online) steeds meer zelf kunnen regelen. Daarom is de Bibliotheek Hoorn een Informatie Punt Digitale overheid. Tijdens openingsuren kan iedereen terecht voor hulp bij het lezen en invullen van officiële formulieren, zijn er digitale inloopspreekuren, cursussen voor gebruik van de computer, tablet of smartphone. Dat is allemaal gratis en je hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn.

Focus op het jonge gezin

Een kind van laagopgeleide ouders heeft driemaal zoveel kans om later meer moeite te hebben met lezen, schrijven en rekenen. De Bibliotheek zet zich in om de cirkel van laaggeletterdheid te doorbreken. Dit begint bij het jonge kind. Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van de basisvaardigheden van kinderen en om later goed mee te kunnen doen in de maatschappij. In de Bibliotheek kun je voor je pasgeboren baby een gratis BoekStartkoffertje ophalen. Hierin zitten leuke voorleesboekjes zodat je jouw kindje al vroeg aan taal kunt laten wennen.

Wethouder leest voor

Op woensdag 11 september hebbenwethouder Karin Hakhoff, met onder andere laaggeletterdheid in haar portefeuille, samen met taalvrijwilliger van Bibliotheek Hoorn,Ragip Gürlevik, het goede voorbeeld gegeven. Het begint namelijk met voorlezen in de moedertaal. Tijdens een hele gezellige ochtend werd er voorgelezen in zowel het Nederlands als het Turks aan groep 1 en 2 van de Ceder. Het boek Kleine Kangoeroe stond centraal.

Ontdek wat je allemaal kan in de Bibliotheek op www.bibliotheekhoorn.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl