13°C
Drizzle

Zomeravondconcert in de Koepelkerk

Op donderdagavond 29 juni geven stadsorganist Mark Heerink en celliste Magrita Rondeel een concert in de Koepelkerk aan het Grote Noord. Op het programma staan werken voor orgel-solo en werken voor orgel en cello.

De combinatie orgel en cello is van een grote schoonheid. De klanken van een cello kunnen perfect samensmelten met die van een orgel, maar van daaruit kan een cello ook met gemak de gehele ruimte van de kerk vullen in de expressieve momenten waarin ze de boventoon voert. Dit, in combinatie met de kathedrale

akoestiek van de Koepelkerk, levert een prachtig klankervaring op. Tijdens het concert spelen de musici boven op de koorzolder bij het Maarschalkerweerd-orgel achterin de kerk. Het publiek beneden kan hun verrichtingen echter goed volgen op een groot scherm dat voor in de kerk staat opgesteld.

Programma
Op het programma staan twee werken voor orgel-solo; de ‘Pastorella pro Organo’ van J.S. Bach en de ‘Drei skizzen über ‘Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren’ van de hedendaagse Duitse componist Brita Leutert-Falch. Deze compositie sluit af met een swingende Toccata ‘alla Rumba’ waarbij de organist ‘vol op het orgel’ gaat! Verder staan op het programma onder meer de Elegie van Rheinberger, Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt en de Vocalise van Sergej Rachmaninov.

Uitvoerenden 
Celliste Magrita Rondeel behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus (Master) bij Elias Arizcuren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam in 1989. Vervolgens studeerde zij Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marien van Staalen en volgde zij Meestercursussen bij o.a. Milos Sadlo, Erling Blondal Bengtsson, Dmitri Ferschtman en Johannes Goritzki. Zij is als free-lance musicus werkzaam bij diverse orkesten en als continuo speler. Daarnaast houdt zij zich intensief bezig met kamermuziek, waaronder het Wings Ensemble, Trio Lataster, Trio Lamy, Christina & Co en Het Nieuwe Lelie Strijkkwartet.

Mark Heerink studeerde orgel en kerkmuziek en sloot deze studies af met het behalen van de diploma’s Docerend- en Uitvoerend Musicus (Master) voor orgel en het Praktijkdiploma Kerkmuziek (Bachelor). Daarnaast volgde hij diverse masterclasses voor organisten en op het Nationaal Orgelconcours te Leiden behaalde hij in 1990 de eerste prijs in de categorie Oude Muziek. In 2016 werd hij benoemd als stadsorganist van Hoorn met als doel de historische orgels in de gemeente Hoorn onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en educatieve projecten te organiseren. Mark Heerink is organist van de H.H. Cyriacus & Franciscuskerk (Koepelkerk) in Hoorn.

Organisatie

Het concert wordt georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels en stadsorganist Mark Heerink en begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. De Koepelkerk ligt aan het Grote Noord 15 in Hoorn. De toegang is gratis zodat iedereen dit concert kan bezoeken. Wel hoopt de organisatie dat de bezoekers naar vermogen bijdragen aan de collecte na afloop. Voor meer informatie kunt u kijken op: orgelconcerten-hoorn.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl