0°C

Eetmiddag Acara Vita Nora: ‘Kom uit die stoel!’

Eetmiddag Acara Vita Nora

Culturele Stichting Acara Vita Nova blaast het Indische culturele erfgoed in Hoorn nieuw leven in. En dat is broodnodig, of liever gezegd ‘rijstnodig’. Net als in andere steden, kent de gemeente Hoorn een grote Indische gemeenschap. Acara Vita Nova wil de Indische mensen, en iedereen die zich met hen verbonden voelt, met regelmaat samenbrengen door middel van kumpulans, bijeenkomsten. Woensdag 26 juni 2024 is het weer zover. 

Onder de Indische ouderen, die we de eerste generatie noemen, is veel eenzaamheid en een sterke behoefte aan verbinding. Deze groep mensen wordt steeds kleiner en daarmee dreigt de Indische cultuur in Nederland te verdwijnen. Maar de hang naar het eten, de gamelan- en krontjongmuziek, de Indorock en potjo-potjo linedance onder deze groep wordt juist steeds groter en is onzichtbaar aanwezig. Net als de nieuwsgierigheid van de tweede en derde generatie naar de verhalen over het land waar hun roots liggen. Het is juist daarom hoog tijd om de stilte en eenzaamheid te doorbreken, elkaar op te zoeken en in beweging te komen.

Acara Vita Nova heeft als doel activiteiten voor Nederlands-Indischen en Hollanders te organiseren waarbij mensen zich senang voelen en herkenbaarheid vinden om zo de eenzaamheid tegen te gaan en de onderlinge verbondenheid te versterken.

Muziek en vooral eten hebben de bijzondere kracht om te verbinden. Daarom is er speciaal voor eenzame ouderen maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen een eetmiddag in de Huiskamer van Betsy Perk in de Kersenboogerd. Hier kunnen wel 50 mensen samen komen. Op woensdag 26 juni wordt niet alleen gegeten maar ook gedanst. Want bewegen is niet alleen belangrijk, het is ook nog superleuk, zeker als je dat met elkaar doet.

De eetmiddag op 26 juni is een pilot. De unieke samenwerking tussen stichting Acara Vita, Stichting Netwerk, woonstichting Intermaris en Esdege Reigersdaal biedt jong en oud de gelegenheid om zich een hele middag in de warme geborgenheid van de authentieke Indische cultuur te wentelen en te genieten van een heerlijke, Indische maaltijd met muziek uit vervlogen tijden. Bij succes van deze pilot, is er een vervolg-eetmiddag gepland op woensdag 17 juli op dezelfde locatie.

Iedereen die verwantschap of interesse heeft in de Indische cultuur, en uit zijn of haar luie stoel wil komen, kan zich opgeven voor de eetmiddag. Er wordt tegen een kleine vergoeding, eten van een echte Indische cateraar aangeboden. Aanmelden kan vóór 12 juni bij Acara Vita Nova of via www.podiumplein.nl

De burgemeester en wethouder zijn al uitgenodigd. Culturele Stichting Acara Vita Nova is eraan toe. U ook? Kom dan uit die stoel en kom in beweging.

Selamat datang!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl