0°C

Oudste stoomtram van Nederland krijgt ereplaats in Hoorn

In de afgelopen jaren is gewerkt aan de uitbreiding van een bijzondere werkplaats in Hoorn. Een plek waar historische stoomlocomotieven worden onderhouden en kunnen worden ontdekt. Deze zomer wordt hier een nieuwe museumroute voor bezoekers geopend. Op de route is een ereplaats gereserveerd voor de oudste stoomtram van Nederland.

De Museumstoomtram rijdt met historische stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik met een aansluitende bootdienst naar Enkhuizen. Met het openen van de nieuwe museumroute door de restauratiewerkplaats biedt het museum nu een ‘tweede ontdekkingsreis’: De kans om de collectie locomotieven en rijtuigen van dichtbij en interactief te ontdekken op de plek waar ze worden onderhouden en gerestaureerd. Een nieuwe belevenis voor of na het maken van een reis met de stoomtram.

Locomotief uit 1881
De museumroute begint in de SpoorTuin. Voor de jongste bezoekers de plek om de werking van rails, treinen en trams als vervoermiddel uit te vinden midden in een ‘super-modelspoorbaan’.

Topstuk in de nieuwe museumroute is locomotief nummer 2 van de Rhijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij. In 1881 in Londen gebouwd voor de stoomtram tussen Leiden en Katwijk. Als je de locomotief ziet geloof je je ogen niet. Om paarden die langs de weg liepen niet te laten schrikken, zag ze er net zo uit als de wagens die ze trok. Al in de jaren 1930 werd deze oudste stoomtram in Nederland voor museumdoeleinden bewaard. Enkele jaren geleden verwierf de Museumstoomtram de locomotief in permanente bruikleen van Het Spoorwegmuseum.  

De route voert vervolgens door het locomotievendepot en biedt een indrukwekkend uitzicht op de gehele collectie stoomtramlocomotieven die hier is opgesteld. Tenslotte is de restauratie van de Tram voor Bello door de vakmensen van het museum van dichtbij te zien! 

De Museumroute in Hoorn is geopend vanaf 15 juli. Info en reserveringen: stoomtram.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl