6°C
Broken clouds

Oosterblokker nieuw muzikaal middelpunt van West-Friesland

Afgelopen vrijdag werd het eerste seizoen gepresenteerd van een nieuw concertprogramma met de naam Karakteristiek Klassiek. Nieuw in het culturele landschap is Stichting Karakteristiek. De stichting werd vorig jaar al gelanceerd, maar heeft als gevolg van de corona-maatregelen gelijk pas op de plaats moeten maken.

Oprichter en producent Peter Groenendijk is zeker niet nieuw in de cultuursector. Al jaren is hij succesvol producent, productieleider en musicalregisseur.

In maart van dit jaar betrad Groenendijk voor het eerst het authentieke gebouw van Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker. Direct ontstond het plan het historische kerkgebouw decor te laten zijn van een nog te ontwikkelen project. Dat kreeg al snel vorm en het idee voor Karakteristiek Klassiek was geboren.

“Met Karakteristiek Klassiek maken we van Cultureel Centrum Pancratius het muzikale epicentrum van West-Friesland”, aldus Groenendijk. “Het project omvat een verrassende, tiendelige concertreeks met klassieke muziek als uitgangspunt. Onder het motto “Muziek; een wereld te ontdekken…” willen we jong en oud (hernieuwd) kennis laten maken met muziek. Dat de hedendaagse muziek uiteindelijk allemaal voortkomt uit klassieke muziek is wat de jongere generaties vaak niet weten. De term klassiek klinkt vaak wat stoffig, maar als je je ogen sluit, aandachtig luistert en je fantasie de vrije loop laat, kun je nieuwe werelden ontdekken in de muziek.”

Om die reden zullen drie van de tien concerten speciaal gericht zijn op kinderen en hun belevingswereld. “Deze concerten worden uitgevoerd met een korte introductie, als “handleiding” om naar de muziek te luisteren en worden afgesloten met een meet & greet met de muzikanten en hun instrumenten. Natuurlijk is er een pauze met limonade en wat lekkers”, zegt Groenendijk. “Ook verzorgen we ‘muziek in de klas-lessen’ op scholen in de week voorafgaand aan het concert. De kidsconcerten zijn overigens ook heel leuk voor volwassenen.”

“We hebben geprobeerd een verrassende en veelzijdige programmering tot stand te brengen en we zijn daar goed in geslaagd”, gaat Groenendijk verder. “De muzikanten en ensembles die de concerten verzorgen zijn allen professionele kunstenaars en komen zowel uit de regio als verder uit het land. De meesten van hen stonden te trappelen om weer muziek te maken na een zware periode zonder concerten in het vooruitzicht. Dat is ook een reden dat we met Karakteristiek Klassiek willen laten zien dat muziek er altijd is geweest en altijd zal blijven. Het is al eeuwen één van de krachtigste manieren van communiceren als woorden tekort schieten.”

De concerten vinden plaats in het laatste weekend van elke maand, van oktober tot en met juni. Losse kaarten en passe partout kaarten zijn te reserveren via de website www.klassiekinwf.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl