19°C
Clear sky

Leonard Cohen & zijn religieuze inspiratie

“Dinsdag 17 mei 2022 om 20:00 uur staan we in de Zuiderkerk van Enkhuizen stil bij het werk van Leonard Cohen en de religieuze inspiratie die doorklinkt in veel van zijn werk. Inleider is ds. Edward Kooiman uit Heiloo.”

‘Halleluja’, ‘Suzanne’ en ‘So long Marianne’, zijn bekende teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen, die gaan over de grote thema’s van het leven: liefde en dood. Maar ze gaan ook opvallend genoeg vaak over religie.

Cohen (geboren in Montreal, 1934 en overleden in Los Angeles, 2016) was een Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver, geboren in een joods middenklassegezin. Hij speelde al vroeg (gitaar) in een folkgroep en ging letteren studeren. Na 1966 concentreerde hij zich vooral op het schrijven van popsongs.

In veel van zijn teksten verweefde hij bijbelse motieven. Daarbij lopen joodse en christelijke verwijzingen soms door elkaar heen. Maar Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn; hij kende de joodse geschriften; in de jaren zestig werd hij lid van de Church of Scientology. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht hij enige tijd als monnik door in een Zenklooster. Al die religieuze tradities hebben hun neerslag in de donkere, romantische en poëtische teksten van Cohen. Samen met zijn warme, diepe stemgeluid, heeft de muziek dan ook een bijna hypnotiserende werking.

“Op de avond in de Zuiderkerk analyseren we verschillende van zijn songteksten met name op de geloofsaspecten die erin worden verwoord. Maar we luisteren en kijken natuurlijk ook naar de meester zelf.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl