0°C

Kunst en Kennismaking: OPEN HUIS bij De Meisjesschool in Bovenkarspel

Op 25 en 26 november 2023 houdt De Meisjesschool in Bovenkarspel OPEN HUIS van 11 – 17 uur op beide dagen. De opening zal verricht worden door wethouder van Kunst en Cultuur Thijs Visser. Hiermee starten we de kennismaking tussen de kunstenaars en hun omgeving.

Door workshops en presentaties kunt u interactief kennisnemen van wat De Meisjesschool herbergt. Op beide dagen start er om 11.30 uur een lezing over schilderkunst uit de 18e eeuw door beeldend kunstenaar en auteur Hans de Vries. Zijn rijk geïllustreerde boek dat hij daarover heeft geschreven is dan ook te koop. In de lijn van de lezing van Hans de Vries zal de uit Haarlem afkomstige jonge kunstenaar Floris van de Veen (alleen op 26 november) uitgebreid uitleg geven over het maken van verf, zoals ze dat deden in de zeventiende eeuw. Hij laat zijn zelfgemaakte verf zien, de pigmenten, de oliën en zijn werkwijze. Beeldend kunstenaar pietsjanke fokkema neemt u om 13.30 uur mee in de magische wereld van de geometrie, waarbij u zelf met passer en liniaal aan de slag gaat. Kunstenaar Jeannette Eisses gaat met u om 15 uur in een tekengesprek, waarbij u zelf gaat tekenen en zo iets ontdekken. Er is een doorlopende workshop van kunstenaar Siau Lee Ng waar u kunt spelen met inkt. Verder is er veel kunst te zien in de hallen en in sommige ateliers.

Stichting De Kinderafdeling, organisator van helende kunstprojecten, maakt zich dat weekend meer bekend en presenteert haar boekje met verhalen van herinneringen aan de kinderafdeling van het SnouckvanLoosenziekenhuis in Enkhuizen, dat u kunt kopen. De naam van deze stichting is ontstaan door een project op de kinderafdeling van dit ziekenhuis.

Er is dus van alles te zien en te beleven. Er zijn interactieve workshops. En er is een prachtig en interessant boek te koop.

Geschiedenis van het gebouw Oorspronkelijk

deed het gebouw dienst als R.K. Meisjesschool. Tegenwoordig wordt het gebruikt als woon- en atelierruimte. De bouwtrant is Amsterdams School. Het werd ontworpen door architect S.B. van Sante en gerealiseerd in 1913 met een uitbreiding in 1922. Het werd gebruikt door de zusters van liefde; zij waren uitgenodigd door de kerk om de katholieke meisjes te onderwijzen. Later kwamen er echte juffen en meesters. In 1982 betrokken beeldend kunstenaars Hans de Vries en zijn vrouw Therese Aarts met hun twee zoons het pand. Zij gebruikten voor hun werk de lokalen als atelier en organiseerden exposities in de hal beneden. Nu zijn de lokalen verhuurd aan diverse kunstenaars en aan het dorpsblad Bokaal.

OPEN HUIS is een activiteitenweekend van kunst en ervaringen met de bedoeling meer bekendheid te genereren voor ons bruisend ateliercomplex vol talent. Het is de bedoeling dit vaker te gaan organiseren.

Met dank aan de Gemeente Stede Broec en Stichting De Kinderafdeling.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl