1°C
Broken clouds

Elly de Jager: creatief met een oeroude techniek

Het creatieve zit Elly in de genen. “Als kind tekende ik al graag, geen papiertje was veilig. Mijn vader had dat ook, die tekende meestal met potlood en dan heel gedetailleerd. Bij mij gaat het meer om grotere lijnen. Later ontdekte ik het schilderen, toen ik een cursus deed en merkte dat ik dat ‘in de vingers’ heb. Destijds zat ik middenin de kleine kinderen, werk en was ik actief bij van alles en nog wat, dus verder dan die cursus kwam het niet. Dat kwam later, toen het wat rustiger werd. Ik heb heel wat schilderijen gemaakt, ook hele grote. En ik vind het nog steeds een mooie bezigheid.”

Dot painting

Tijdens een schildercursus maakte Elly kennis met dot painting. “Deze schildertechniek komt bij de Australische Aboriginals vandaan. Ze vertellen er verhalen mee en maakten hele voorstellingen op rotsen, boomschors en zelfs ook op personen. Er zit veel symboliek in en de betekenis van het kunstwerk is het verhaal van de schilder zelf. Zowel deze achtergrond als de techniek greep me direct, ik was verkocht!”

En niet alleen Elly raakte gefascineerd door dot painting. “In mijn omgeving kreeg ik heel wat verzoeken om het te mogen proberen. Dat is heel leuk, maar ook intensief om steeds weer iemand kennis laten maken met het verhaal. En ook kostbaar, want ik gebruik goede verf. Zo kwam ik op het idee om workshops te organiseren. Dat doe ik voor kleine en grote groepen, net wat de wens is. Kleine groepen komen hier thuis, dan verbouw ik de woonkamer zodat het een gezellige werkruimte wordt. Voor grote groepen huur ik een grotere ruimte. En ik kan ook op locatie komen, net wat mensen willen.”

Koffie met taart

De workshops zijn geschikt voor iedereen. “Het is wel belangrijk dat je twee en een half uur stil kunt zitten, want zo lang duurt een workshop. Meestal zijn dat volwassenen, maar er zijn ook wel kinderen die dat op kunnen brengen. Er zijn al allerlei groepen bij me geweest: van personeelsfeestje tot babyshower, van zussendag tot teambuilding, echt leuk!”

De workshop begint met het verkennen van de techniek. “Eerst even oefenen op een stukje karton, om het idee onder de knie te krijgen en je een idee te vormen van wat je wilt maken. En dan het echte werk, op een canvas naar keuze. Daar hoort een bakje bij met alle materialen die je nodig hebt. Dat mag ook mee naar huis, om je werk af te maken.”

De workshops zijn een feestje voor alle deelnemers. “Dat hoor ik altijd terug: hoe leuk het was om de techniek en de achtergrond te leren kennen en zeker ook hoe gezellig het was. De sfeer is heel belangrijk. We beginnen altijd met koffie / thee en taart, dat zet een gezellige toon die de hele workshop blijft hangen. En vaak krijg ik na afloop foto’s van de resultaten, die zet ik dan op de website. Dot painting en de workshops zijn ontzettend leuk, zowel voor mezelf als voor de deelnemers. Ik kan het iedereen aanraden!”

www.art-elly.nl  

Zin gekregen in een workshop?

Kom erbij op:

  • 13 november;
  • 27 november.

2022:

  • 15 januari;
  • 26 februari;
  • 19 maart;
  • 23 april;
  • 21 mei;
  • 18 juni.


Een workshop van 2 ½ uur kost € 25. Dat is inclusief alle materialen én koffie / thee {met taart!). Aanmelden kan via www.art-elly.nl/workshops

Benieuwd naar het werk van Elly? Tot eind 2021 is er een expositie van Elly te zien in buurthuis IJsselzand. U bent van harte welkom!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl