4°C
Broken clouds

40-jarig jubileum Kaval internationale dans Schagen

Kaval Internationale Dans Schagen bestaat dit jaar 40 jaar en is sinds de oprichting ervan in 1982 eigenlijk niet meer weg te denken uit Schagen en omgeving. Al 40 jaar lang worden wekelijks onder deskundige leiding traditionele en moderne dansen uit alle werelddelen aangeleerd op verschillende niveaus.

Uiteraard hoort er bij een 40-jarig jubileum een groots feest en dit zal plaatsvinden op zondag, 13 november a.s. in de Spartahal te Schagen. De muzikale omlijsting wordt die dag verzorgd door orkest Gaida en de dansen staan o.l.v. Huub de Jong. Het programma voor die dag blijft een verrassing, maar uiteraard wordt er heel veel gedanst.

Kaval is in 1982 ontstaan door een afsplitsing van Gaïda, een dansvereniging uit Bergen. Jarenlang werd er in diverse groepen gedanst; ouderen, jongeren en kinderen. In de loop van de tijd is dat helaas terug gelopen.

Waar komt het naam “kaval” vandaan?
Een kaval is een blaasinstrument dat op de Balkan en op het Turkse platteland veel gebruikt wordt, vooral door herders. Het is een beetje vergelijkbaar met een dwarsfluit, hoewel de klankkleur van de Kaval wat heser is. Het geluid van dit muziekinstrument past mooi bij de diverse folkloredansen ook wel werelddans genoemd.

Wat wordt er verstaan onder internationaal dansen oftewel werelddansen?
Werelddansen zijn gebonden aan een land, een streek, een dorp; de dans wordt beïnvloed door klimaat, geografische ligging, middelen van bestaan en religie. De dansen zijn verbonden met tradities en gebruiken betreffende culturen en kent een zeer geleidelijke ontwikkeling. Werelddans is een gemeenschapsdans, d.w.z.dat het meestal om een groepsdans gaat, die naar aanleiding van gebeurtenissen of rituelen is ontstaan. De dansen nodigen uit om mee te doen en daardoor is het een sociaal gebeuren geworden dat mensen samen brengt en die met passie en plezier wordt beoefend. Nog steeds worden overal ter wereld nieuwe dansen gemaakt op oude melodieën of bekende liedjes.

Het leuke van volksdansen is dat je geen speciale partner nodig hebt om de dansen mee te kunnen doen. Daarnaast houdt dansen je fit, traint je geheugen en het geeft je een blij gevoel. Door bewegen op muziek werk je aan je conditie en dit is goed voor je gezondheid. Het is een ontspannende bezigheid waarbij je het geheugen traint door het onthouden van de danspassen in de juiste volgorde.

Wil je een keer een kijkje bij ons te nemen en een keer mee dansen, dan ben je van harte welkom. Onze dansruimte bevindt zich in de Spartahal aan de Zuiderweg 2a te Schagen. Zie voor nadere inlichtingen onze website www.kavaldanst.nl of bel met Ans Barning tel. 06-58887273.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl