14°C
Clear sky

Week van de jonge mantelzorger

Portrait of proud brother taking selfie with cute girl with down syndrome while sitting on sofa at home together, copy space

Van 1 t/m 7 juni is het de Week van de jonge mantelzorger. Tijdens deze week vraagt het Mantelzorgcentrum extra aandacht voor kinderen en jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. Om hun zorgen even te laten vergeten, organiseert het Mantelzorgcentrum verschillende activiteiten in de zomervakantie voor jonge mantelzorgers vanaf 8 jaar.

Een jonge mantelzorger woont thuis met iemand die langdurig ziek is, een handicap heeft of een psychische ziekte of verslaving. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar. Zij hoeven niet per se zelf te helpen in de verzorging. Ze maken zich vaak zorgen over de thuissituatie, moeten soms ‘meezorgen’ en krijgen zelf minder zorg en aandacht. Dit heeft veel invloed op (school)prestaties, (psychische) gesteldheid en hun ontwikkeling.

Activiteiten voor jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers geven zelf aan dat zij niet worden gezien als jonge mantelzorger, niet door hun ouders, niet door zorgprofessionals maar ook niet door school. Daarom roept het Mantelzorgcentrum alle (zorg)professionals op om, vooral deze week, aandacht te schenken aan de jonge mantelzorger. Al is het maar om de jonge mantelzorger te wijzen op de activiteiten die het Mantelzorgcentrum deze zomer organiseert.

Zie de jonge mantelzorger
Veel jonge mantelzorgers praten niet graag over hun thuissituatie. Zij doen ook nog eens extra hun best op school om hun ouders te ontzien. Dat maakt het lastig om de jonge mantelzorger te ‘herkennen’. Sommige signalen zijn wel goed op te vangen, bijvoorbeeld wanneer een leerling veel afwezig is, concentratieproblemen of een te groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Een simpel ‘hoe gaat het met je’, kan de jonge mantelzorger al helpen. En voor verdere ondersteuning is er het Mantelzorgcentrum.

Mantelzorgcentrum 
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord. Het Mantelzorgcentrum is de gids voor mantelzorgers tijdens hun mantelzorgreis zodat zij hun energie en balans versterken, behouden of terugkrijgen. 

Meer informatie over de activiteiten voor jonge mantelzorgers is hier te vinden: mantelzorgcentrum.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl