13°C
Drizzle

Schrijvend naar herstel met workshops bij de Hoofdzaak en de Baanbreker

In januari dit jaar startte al een schrijfgroep bij De Hoofdzaak in Hoorn, die wordt begeleid door ervaringsdeskundige Helena. De groep is bedoeld voor mensen die werken aan hun psychisch herstel, of herstel van verslaving.

De schrijfworkshops zijn een krachtig middel om laagjes in jezelf af te pellen, bij jezelf naar binnen te gaan en te helen. Pijn te verwerken, te zien waar je kracht ligt, te verbinden met jezelf en in een veilige setting jezelf kwetsbaar op te stellen. Dat ervaren de huidige deelnemers ook: ze voelen zich veilig om de verdieping in zichzelf op te zoeken. Door het schrijven krijgen ze inzichten en op laagdrempelige wijze zetten zij stapjes in hun herstel.

Vanaf oktober organiseren De Baanbreker en De Hoofdzaak samen deze workshops ook in Enkhuizen! Tijdens de schrijfworkshops wordt gewerkt met steeds nieuwe opdrachten. Deze zijn laagdrempelig en soms ook speels. Er zit altijd een opbouw in de workshop: we landen rustig in het moment en werken toe naar het thema van die keer. Door middel van de opdrachten vinden we in de stilte antwoorden in onszelf die ons helpen om verder te groeien. 

Dat schrijven helend kan werken is ook de ervaring van Helena zelf: “Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid weet ik dat het niet altijd makkelijk is om aansluiting te vinden wanneer je in herstel zit. Het is fijn als je mensen om je heen hebt die je begrijpen, mensen die aan een half woord genoeg hebben en je niet veroordelen. Net als je pen en papier, die oordelen ook niet en door te schrijven kom je op diepere lagen in jezelf. Soms zijn deze pijnlijk maar nog mooier wanneer je ontdekt dat de pijn die je meedraagt kan transformeren naar acceptatie van wie je bent. Mijn hoogste prioriteit is dan ook ruimte en veiligheid bieden zodat pijnlijke en mooie stukken in jezelf aangekeken kunnen worden en je jezelf opnieuw kan ontdekken.”

Iedereen kan meedoen, zelfs als je denkt dat je niet kunt schrijven of wanneer je bang bent dat grammaticale fouten je beperken. We letten tijdens het schrijven namelijk niet op fouten. Alles wat je schrijft komt uit jou vandaan en dat is altijd goed.

Woensdag 4 oktober starten de workshops bij de Baanbreker in Enkhuizen. Iedere twee weken gaan we hier van 13:30 – 15:30 met elkaar schrijven. Voor meer informatie of aanmelding kun je mailen naar schrijfgroep-wf@rcodehoofdzaak.org.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl