17°C
Few clouds

Opvanglocaties gezocht voor 80 tot 160 mensen uit Oekraïne

Mensen die vluchten voor de oorlog in Oekraïne worden in Nederland opgevangen binnen de veiligheidsregio’s. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft gemeente Schagen gevraagd voorlopig 80 tot 160 mensen te huisvesten.

Huisvesting

Voor de huisvesting vraagt de gemeente Schagen in eerste instantie de inwoners om te helpen. Locoburgemeester Jelle Beemsterboer: “We zijn onder de indruk van de inwoners die zich al hebben aangemeld. De eerste mensen uit Oekraïne hebben we al kunnen koppelen aan een gastgezin. Hoewel er meer mensen op ons lijstje staan die woonruimte beschikbaar stellen voor mensen uit Oekraïne roepen we ook anderen die dat overwegen op zich aan te melden. We zijn naast de opvang thuis ook naar  locaties aan het kijken waar we voor langere periode mensen kunnen huisvesten, zoals leegstaande panden die voor opvang gebruikt kunnen worden.”

Enige privacy

Voor de opvang bij mensen thuis zoekt de gemeente vooral woonruimten met een eigen douche, toilet en keuken. Jelle Beemsterboer: “Voor zowel de mensen uit Oekraïne als de gastgezinnen is het belangrijk dat ze enige privacy ervaren en tot rust kunnen komen. Om praktische redenen richten wij ons op woonruimtes die minimaal 3 maanden beschikbaar zijn. Maar alle aanbod is zeer welkom, want er kan ook kortdurende huisvesting nodig zijn. Wanneer de mensen uit Oekraïne naar Nederland komen weten we nog niet. Zodra het nodig is, vindt de huisvesting in nauw overleg met het gastgezin plaats.”

Aanmelden

Inwoners van Schagen die als gastgezin een woonruimte beschikbaar willen stellen voor mensen uit Oekraïne, kunnen zich melden via Oekraine@Schagen.nl. De gemeente neemt dan zo spoedig mogelijk contact op om verdere afspraken te maken. De gemeente houdt bij welke gastgezinnen woonruimte beschikbaar stellen en doet een beroep op hen op volgorde van kwaliteit en beschikbaarheid.

Ondersteuning nodig?

Verschillende inwoners vangen op eigen initiatief al familie of vrienden uit Oekraïne op. Graag komt de gemeente in contact met deze gastgezinnen om een volledig beeld te krijgen en te horen of er behoefte is aan ondersteuning. Deze gastgezinnen worden gevraagd zich te melden via oekraine@schagen.nl en vluchtelingenwerk.

Ontwikkelingen gaan snel

De ontwikkelingen in Oekraïne gaan zeer snel en de situatie verandert vrijwel dagelijks. Feitelijke informatie over de stand van zaken is daarom al snel weer achterhaald. De meest actuele informatie is vanaf 10 maart terug te vinden op de website www.schagen.nl/oekraïne.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl