14°C
Scattered clouds

Langer Vitaal Thuis: pilot voor vergroten zelfredzaamheid ouderen

Woonzorggroep Samen, zorgverzekeraar VGZ en de vier gemeenten in de Kop van Noord Holland starten gezamenlijk een pilot (onderzoeksproject) waarmee ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen: Langer Vitaal Thuis. De pilot gaat in Tuitjenhorn van start.

Langer Vitaal Thuis is een vertaling van het Deense model ‘Reablement’. Bij het project is een team betrokken bestaande uit diverse disciplines, waaronder wijkverpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut, hulp in huishouding en welzijnsmedewerker.

Zelfredzaamheid

Het team van zorgverleners beoordeelt gezamenlijk de situatie van de oudere inwoner. Vervolgens geven zij passende ondersteuning bij het vergroten van zijn/haar zelfredzaamheid in het dagelijks leven. Zo kan de wijkverpleegkundige de oudere leren zichzelf weer meer te verzorgen. En kan de hulp in huishouding de oudere stimuleren om ook zelf mee te helpen bij het doen van het huishouden. Ook het sociale netwerk wordt zo veel mogelijk betrokken, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen.

Tuitjenhorn

Het project begint deze week in Tuitjenhorn: inwoners uit Tuitjenhorn die een aanvraag doen voor wijkverpleging of hulp in de huishouding worden uitgenodigd mee te doen. Bij de start vindt een uitgebreide intake plaats, waarna het team gezamenlijk een begeleidingsplan opstelt. Voorts begeleidt een aantal zorgverleners van het team de oudere gedurende 12 weken naar meer zelfredzaamheid. Is er na deze 12 weken nog een vorm van ondersteuning of zorg nodig, dan wordt deze passend bij de mogelijkheden van de inwoner ingezet.

Resultaten

Het onderzoeksproject duurt zes maanden. De Universiteit van Maastricht verzorgt de data en evaluatie van het project. Als de resultaten positief zijn, zal Langer Vitaal Thuis structureel worden ingevoerd in de vier gemeenten in de kop van Noord Holland.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl