0°C

In Hospice Schagen kunnen mensen comfortabel sterven

Ze wil het wel van kerktoren afschreeuwen: “Schagen heeft een hospice!” Annemieke Eveleens is coördinator en mede initiatiefnemer van Hospice Schagen. Ze wil graag meer bekendheid voor de hospice waar ze haar hart aan verpand heeft. “Want,” zo zegt ze, “Het is een faciliteit in de omgeving waar mensen soms grote behoefte aan hebben.”

Ze ziet mensen soms moe, boos en verdrietig binnenkomen omdat de situatie met een geliefde in de laatste periode van het leven heel zwaar kan zijn. “Te vaak zoeken mensen pas laat hulp in de ondersteuning bij de verzorging van een familielid die op korte termijn sterft. Wij bieden hier alle comfort voor de zieke en de belangrijke mensen om hem of haar heen.”

Complementaire zorg

De hospice zorgt voor volledige ontzorging voor de omgeving van een terminale patiënt. Eveleens vertelt dat Hospice Schagen een totaalpakket aan zorg biedt. Naast de benodigde verpleegkundigen heeft de stichting de beschikking over ongeveer 100 vrijwilligers. Mensen staan 24/7 in dienst van de gasten en hun familie en ze zijn doorgaans druk met iedereen in de watten te leggen. Dat gaat van lekker eten maken, bloemen in een vaas zetten tot een ontspannen handmassage.

Uitgaan van het leven

Annemieke Eveleens vertelt dat er in haar hospice terminale zorg wordt geleverd met als doel dat mensen comfortabel kunnen sterven. “We gaan hier uit van het leven. Sterven is daar een onderdeel van.” Ze vertelt dat het in de hospice eigenlijk nooit bedrukt is. “We hebben veel plezier en ik ben er van overtuigd dat we hier mooie momenten aan het leven toevoegen. Natuurlijk is er ook verdriet. Hier komen immers toch zieke mensen, die hier sterven.”

Aandacht voor mensen

Eveleens werkte zelf in de zorg en ze stoorde zich aan de geringe aandacht die er was voor de mensen in het verzorgingshuis waar ze werkte en dan met name voor de stervenden. Ze besefte dat er behoefte was aan een hospice in haar omgeving. Haar vriendin Simone Berkhout nam in 2010 het initiatief om te onderzoeken of een hospice is Schagen haalbaar was. Een plek met aandacht voor mensen en geen jachtig bestaan voor de mensen die er werken. Dat er behoefte is aan zo’n plek hebben Eveleens en Berkhout wel bewezen. Er is niet vaak een lege kamer.

Beste alternatief

“Thuis sterven is de beste plek.” Vindt Eveleens. “Wij bieden hier het beste alternatief.” Ze ziet een rustgevende omgeving met alle benodigde faciliteiten en deskundigheid. “Toch leren ook wij nog steeds bij, ondanks alle kennis die hier in huis is.” Voor de kosten hoeven de meeste mensen het niet te laten. Een hospice wordt betaald uit de basisverzekering. De kosten zijn 40 euro per dag, maar dat bedrag wordt vaak vergoed uit de aanvullende verzekering. Het is dus voor echt iedereen toegankelijk.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl