Minder meststoffen in de sloot betekent schoner water. Daarom controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) tot en met april circa 330 veehouderijen. De toezichthouders kijken of mest- en veevoerresten op het erf goed worden beheerd, zodat deze niet in het oppervlaktewater terechtkomen.
Voorkom vervuiling door mest en veevoer
Op boerenerven kunnen onbedoeld resten van mest en veevoer achterblijven. Bij hevige regenval kunnen deze stoffen in de sloot spoelen, wat de waterkwaliteit verslechtert. Ook het afvalwater van nevenactiviteiten, zoals een kaasmakerij of camping, moet op de juiste manier worden afgevoerd. HHNK houdt toezicht en helpt veehouders met praktische adviezen om watervervuiling te voorkomen.
Waar letten de toezichthouders op?
Tijdens de controle bekijken de toezichthouders:
- Of veevoeropslag goed is afgedekt
- Of het erf schoon wordt gehouden
- Of mest- en veevoerresten niet in het oppervlaktewater terechtkomen
- Hoe de lozing van melkspoelwater is geregeld
- Of mest en veevoer op de juiste manier worden opgeslagen
- Of bij het uitrijden van mest de juiste mestvrije zone wordt gehanteerd
Daarnaast controleren ze de afvoer van afvalwater bij nevenactiviteiten, zoals een kleine camping of kaasmakerij.
Waarom is schoon water belangrijk?
Schoon oppervlaktewater is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de agrarische sector zelf. Mest- en veevoerresten in het water kunnen leiden tot een sterke toename van algen en waterplanten, wat schadelijk is voor vissen en andere waterdieren. Bovendien belemmert dit de doorstroming van sloten. Volgens het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is het verboden om perssappen van veevoer, (drijf)mest of vervuild hemelwater te lozen in het oppervlaktewater.
Meer weten?
Voor vragen over maatregelen kunnen veehouders contact opnemen via handhaver@hhnk.nl of bellen naar 072-582 8282.