9°C
Broken clouds

Hoe eerder jongeren geholpen zijn, hoe beter

Jongeren zitten minder lekker in hun vel. Koningin Máxima heeft daarom de jeugd opgeroepen om te blijven praten met mensen die zij vertrouwen. Ook D66 wil een verandering bewerkstelligen. ‘Veel jongeren weten niet waar zij kunnen aankloppen.’

Onderzoek na onderzoek laat verontrustende cijfers zien over de mentale gezondheid van onze jongeren, schrijft koningin Máxima, erevoorzitter en mede-initiatiefnemer van Stichting MIND Us in een brief. “Jonge mensen ervaren een steeds hogere druk om te presteren. Faalangst, stress, depressieve klachten en zelfs suïcide nemen helaas toe.” Ook de zorgen over (studie)schulden, woningnood of de klimaatcrisis maken het voor veel jongeren lastig om hoopvol te zijn over de toekomst.

Afgelopen maart nam het percentage jongeren tussen de 12 en 25 jaar met mentale problemen met 10 procent af, maar in september had nog steeds een derde van de jongeren in Nederland psychische problemen. Vorig jaar in deze periode was dit 25 procent. Ook de gedachte aan zelfdoding is licht afgenomen van 17 naar 13 procent, maar is nog lang niet op het percentage van 8 procent van het jaar daarvoor, volgens cijfers van het RIVM.

Stichting MIND Us is opgericht om jongeren te helpen die een steeds hogere druk ervaren in het leven. Samen met jongeren, beleidsmakers, gemeentes, ondernemers en wetenschappers wil de stichting een platform zijn waar jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Praten

Meer over problemen praten is belangrijk, maar dat veel jongeren dat niet doen, blijkt uit een peiling van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef Nederland. “Zes op de tien jongeren in Nederland zit momenteel in de rats door de hoge inflatie. Een vijfde van de jongeren geeft daarbij aan thuis met geldzorgen te maken te hebben. Dat veroorzaakt stress, frustratie, boosheid en verdriet. Zo’n 28 procent van die jongeren praat daar met niemand over.”

Aandacht

Wereldwijd krijgt 10 tot 20 procent van de kinderen te maken met psychische problemen, zoals een depressie of angst- of gedragsstoornis. Bij jongeren die opgroeien in conflict is het percentage ongeveer twee keer zo hoog. Bovendien is zelfdoding de tweede grootste doodsoorzaak bij kinderen tussen de 15 en 24 jaar in Europa. Vooral de aandacht voor mentale gezondheid is daarom belangrijk, stelt Caroline Scheffer van de kinderrechtenorganisatie Save the Children.

Gevoel

Scheffer is expert op het gebied van mentale gezondheid en psychosociale support. “Hoe eerder je jongeren helpt, hoe beter. Dan verklein je de kans op levenslange mentale gezondheidsproblemen, waardoor de ontwikkeling, het gedrag en de prestaties van jongeren verbeteren.” Psychosociale steun kan levens redden. Het is vooral van belang dat kinderen spelenderwijs de ruimte krijgen om emoties zoals frustratie en woede te uiten en te reguleren, publiceerde De Telegraaf.

Hulp

D66 pleitte afgelopen november voor een ‘Eerste Hulp voor Jongeren’. De hulpvraag kwam naar voren in het UNICEF-jongerenadvies, opgesteld door jongeren. Jongeren willen dat het vragen van hulp makkelijker en laagdrempeliger wordt. Raemakers stelt daarom een centraal platform voor waar jongeren van alle leeftijden, al zijn ze zestien of 29, telefonisch en via de chat makkelijk en snel terecht kunnen, ongeacht het probleem. “Het lijkt wel een epidemie, zoveel jongeren lijden onder prestatiedruk, stress en depressies. Ze hebben ook veel op hun bord, maar veel jongeren weten niet waar zij kunnen aankloppen”, aldus Tweede Kamerlid Raemakers.

Bronnen: mindus.nl, unicef.nl, rivm.nl, telegraaf.nl

Door: Yildiz Celie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl