0°C

Fysiotherapeut André de Waal gaat met pensioen

Vele mensen uit de omgeving van Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek hebben bij hem op de behandeltafel gelegen. André de Waal van Fysiotherapie De Weijver hoort inmiddels wel bij de bekende gezichten in de gemeente Opmeer. Na een actieve carrière als fysiotherapeut van 32 jaar geeft hij er per 1 juni de brui aan. Het is mooi geweest.

Het heeft het nodige doorzettingsvermogen gevraagd maar uiteindelijk wist André de Waal zijn plek als fysiotherapeut te bemachtigen. Na de middelbare school stortte hij zich op verschillende studies. Naast fysiotherapie studeerde hij ook aan de Pedagogische Academie om onderwijzer te worden. Er waren in de jaren 80 van de twintigste eeuw heel weinig vacatures in de fysiotherapie en in het onderwijs dus een baan in deze sectoren vinden lukte hem niet.

Militaire dienst
Toen riep de dienstplicht en solliciteren kon op de lange baan. “Ik was niet de militair met de gewenste discipline,” vertelt André de Waal, “en gek genoeg juist daarom kreeg ik het voorstel of ik uitgezonden wilde worden naar Libanon.” Hij ging dienen voor UNIFIL in Libanon en dat gaf hem zelfvertrouwen en voelde nuttig. Vanuit Libanon meldde hij zich aan voor de opleiding als fysiotherapeut en werd aangenomen. Het doorzetten bracht De Waal in het circuit van waarnemende fysiotherapeuten. In combinatie met enkele adviesbureaus die hij als ondernemer runde, kwam hij de eerste jaren na zijn diensttijd door.

Hoogwoud
Als waarnemer kwam André de Waal op een goede dag terecht bij Fysiotherapie De Weijver. André de Waal: “Dat was een plek die me wel beviel. Ik voelde me daar gelijk op mijn plek, een gevoel dat ik eerder bij andere praktijken niet zo sterk heb gehad.” De Waal startte zijn dienstverband in Hoogwoud met 4 avonden werken. Dit naast zijn werk als waarnemer. “Die tijd heb ik heel veel uren gemaakt, maar dat was niet erg. Ik wilde werken.”

Westfriese mentaliteit
Een van de redenen dat André de Waal zich op zijn plek voelt in Hoogwoud is de mentaliteit van zijn Westfriese klanten. “Niet teveel zeuren en gewoon je werk doen past heel goed bij me. Van het begin af aan heeft dat me aangetrokken aan deze plek. Het is hier nog nooit een dag niet leuk geweest.” Het mooie van het vak fysiotherapeut is volgens André de Waal dat je op een effectieve manier mensen kunt helpen.

Veranderingen
Door de jaren heen is er in de praktijk waar De Waal werkt het nodige veranderd. Nadat hij zich ingekocht had in de praktijk is er een verhuizing geweest van de Albrecht van Beierenstraat naar De Weijver en er zijn vennoten aangesloten en vertrokken. André de Waal vindt het belangrijk dat er verschillende generaties werken in de praktijk. “Nu werken we met een zestiger, 2 veertigers, een dertiger en 2 twintigers met specialisaties als geriatrie- en kinderfysiotherapie. Dat is een sterk punt van onze praktijk. Zo heb je een mix van ervaring en nieuwe inzichten.”

Waardering
André de Waal had nog wel enkele jaren door willen werken, zij het niet dat hij teveel hinder ondervindt van een langzaam progressieve spierziekte (Ziekte van Steinert) die inmiddels teveel invloed krijgt op zijn spierkracht. Om nog een aantal jaren in goede conditie van het leven te kunnen genieten heeft hij besloten om samen met zijn vrouw een punt te zetten achter de carrière en de camper te pakken om Europa te gaan verkennen. André de Waal gaat zijn werk en zijn patiënten missen. Hij houdt ervan om op de achtergrond bij te dragen aan iemands herstel. “Op de voorgrond hoeft van mij niet zo nodig. De waardering van mijn patiënten is altijd het belangrijkste voor me geweest.”

André de Waal is overweldigd door de aandacht voor zijn afscheid in de vorm van cadeaus en bloemen en is daar zeer dankbaar voor.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl