8°C
Overcast clouds

Factoren die overgewicht en obesitas beïnvloeden

Het is niet gek dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. Niet alleen waar iemand woont en wat een kind de eerste duizend dagen te eten krijgt, ook de mate van welvarendheid speelt een rol. Maar wat doet de overheid aan het probleem?

Geboren zijn in het moderne Westen helpt niet, stelt arts en verouderingsexpert David van Bodegom op het onderzoeksplatform Pointer. Van Bodegom onderzocht hoe mensen oud worden in Nederland en Ghana. Hierbij zijn duidelijke verschillen te zien. Kantoortuinen, met de auto naar het werk en met de lift omhoog. Veel mensen bewegen te weinig en eten ongezond. Door alle medische vooruitgang worden we misschien 100 jaar, maar in Ghana werkt een boer die 88 jaar is nog steeds op het land. Ook al zijn er in Ghana veel infectieziekten en is er hoge kindersterfte, mensen worden gezonder oud.

De stijging van de welvaart heeft ons veel goeds gebracht, maar we zijn doorgeslagen, vindt Van Bodegom. “Door het luilekkerland dat we hebben gecreëerd, zijn we gegaan van een land waar een derde overgewicht had naar de helft, en we stevenen af op twee derde.” Schrikbarend Nog even en we lopen in de pas met Amerika. Bijna zeven op de tien mensen heeft in de Verenigde Staten last van overgewicht of obesitas. Als wij niet ingrijpen, wordt dit schrikbeeld in Nederland zichtbaar, volgens Ellen van Kleef, onderzoeker voeding en consumentengedrag aan Wageningen Universiteit op Pointer in 2019.

Effecten

Ongezonde voeding kan naast obesitas tot zoveel gezondheidsproblemen leiden. Denk aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien weten de meeste mensen niet eens dat ongezonde voeding het immuunsysteem beïnvloedt, vertelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo’n 80 procent van de coronapatiënten op de IC had overgewicht. Een goede balans begint al in de baarmoeder, volgens Seidell in gezondheidsmagazine Medisch Dossier. “Een te laag of te hoog geboortegewicht kan het risico op chronische ziekten in het latere leven al vergroten. Door kinderen een gezonde start te geven, verkleinen de kansen op lichamelijke en geestelijke problemen in het latere leven.” De eerste duizend dagen van het kind zijn hierbij bepalend.

Macht

De verleiding op scholen moet ook minder. Nog steeds staan er snack- en frisdrankautomaten. “De voedingsindustrie heeft de touwtjes in houden, terwijl schoolkinderen in bijna alle andere landen een gezonde lunch voorgeschoteld krijgen”, aldus Seidell.

Welvaart

Uit cijfers van CBS blijkt tevens dat in armere regio’s meer mensen met overgewicht wonen. Een van de oorzaken, is het ongezonde voedselaanbod dat twee keer zo groot is geworden. Hierbij is een groei van 30 procent zichtbaar van fastfoodaanbieders, met name in armere wijken, maar ook het aanbod in supermarkten van arme buurten is meer gericht op ongezonde voeding. “Het verschil is schrijnend. Kinderen die opgroeien in een welvarende buurt leven circa 5 tot 7 jaar langer dan kinderen in een minder welvarende buurt en het verschil kan zelfs oplopen tot 15 jaar”, publiceerde Pointer.

Preventie

Ter preventie is de overheid van plan te sturen op een beter voedselaanbod in steden, weet Seidell. “Een gezonde omgeving bieden is belangrijk. Er moet meer aandacht komen voor de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk. Zonder overheid gaat dat niet.”

Voor mensen met overgewicht of obesitas biedt de overheid ook het gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) programma aan. In het programma krijgen mensen advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Vijf programma’s worden daarbij vanuit het basispakket vergoed. Voor meer informatie: bit.ly/GLI-mediaIN

Bronnen: pointer.kro-ncrv.nl, Medisch Dossier, loketgezondleven.nl

Door Yildiz Celie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl