16°C
Scattered clouds

De Baanbreker: thuisbasis voor kwetsbare mensen

Houtbewerken. Schilderen. Sjoelen. Helpen in de winkel. Film kijken. Samen eten. Zomaar wat mooie dingen waarmee De Baanbreker werkt aan een fijner leven voor de bezoekers. De dagbesteding is een waardevolle plek waar je mag zijn wie je bent – iets dat voor de kwetsbare mensen waar het om gaat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Maar hun psychische klachten of hun beperking speelt er geen rol. Wel wat ze kunnen en willen.

Alles klopt

Een van de mensen die een steentje bijdraagt aan De Baanbreker is Jaap Boukens, vooral bekend vanwege zijn Stoel-&Bank Restyling. Net toen Jaap besloot om het daarmee iets rustiger aan te doen, polste De Baanbreker hem om zijn werkervaring in te zetten bij de houtbewerkingsgroep. Dat bleek een gouden greep: het klikt aan alle kanten. “Ik had heel veel zin om te beginnen, en tegelijk vond ik het ook wel spannend: ik volgde iemand op die hier ruim drieëntwintig jaar gewerkt had en een goede band had met de mensen hier. Dat is niet zomaar wat – hoe zou het uitpakken? Maar vanaf het eerste moment voel ik me hier thuis. De mensen hier zijn zo fijn om mee te werken! En er is ruimte voor mijn eigen plannen en initiatieven, voor creativiteit, voor samenwerking, alles klopt.”

Vertrouwen

Jaap heeft duidelijk ‘iets’ met de doelgroep van De Baanbreker. “Het wordt weleens omschreven als ‘een moeilijke doelgroep’, maar zo ervaar ik deze mensen totaal niet. Het zijn mijn medemensen, bij wie het leven anders verloopt dan bij de gemiddelde mens. Dat fascineert me: hoe werkt het in hun hoofd, hoe kan dat zo? Hoe komt zo’n angststoornis of zo’n depressie? Dat kan iedereen overkomen, ook mij. Dat ik in de gelukkige omstandigheid ben dat ik het zo goed heb, maakt dat ik iets kan doen voor bij wie dat niet zo is. Ik laat de mensen graag zijn wie ze zijn, en op die manier werk ik aan wederzijds vertrouwen. Daar draait het om: dat mensen voelen dat ze niet helemaal alleen zijn met hun beperking. Het is ontzettend leuk om met juist deze doelgroep op te mogen trekken. Iets voor hen betekenen maakt me heel rijk.”

Gammele kastjes

Jaap coördineert de werkzaamheden in de houtwerkplaats. Een mooie ruimte waar zelfs het meest gammele kastje een metamorfose ondergaat. “Voor zo’n oud beestje bedenk ik een plan en dat overleg ik met de mensen die het uitvoeren. Dan kan het best zijn dat het iets heel anders wordt, want samen komen we tot het resultaat. Die samenwerking is heel erg leuk, die geeft energie!”

Het mooie is ook dat de mensen zelf leidend zijn. “Als het met hen wat minder lekker gaat, werken we gewoon wat minder hard in de werkplaats. Er zitten geen deadlines aan onze projecten, we doen dit allemaal omdat we er blij van worden. Zodra dat in het gedrang komt, schakelen we over naar waar de aandacht naar uit moet gaan. Het gaat hier echt om de mensen zelf, zij zijn de leidraad. Dus gaat het even niet, dan krijgt dat voorrang. Pas als het weer beter gaat, komen verfkwast en schuurpapier er weer aan te pas.”

www.baanbrekerenkhuizen.nl

Laat ’t doen!

Geen tijd of zin om dat ene kastje, bankje, tafeltje op te knappen? En heeft u geen haast met het resultaat? Laat ’t doen bij De Baanbreker! Daar weten ze wel raad met uw oude meubel. Met zorg en liefde knappen ze uw ouwetje op tot een echte blikvanger. Vraag ‘es naar de mogelijkheden!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl