12°C
Broken clouds

Aandacht voor mensen met dementie

Momenteel zijn er in Nederland 290.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen. Het zal meer dan een half miljoen zijn in 2040. Hoog tijd dus voor meer aandacht en daarmee meer bewustwording. Schagen is een dementievriendelijke gemeente en houdt volgende week acties.

Wethouder Sigge van der Veek bezoekt op dinsdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, één van de activiteitenplekken. Dat zijn plekken in de gemeente waar voor mensen met dementie diverse activiteiten worden georganiseerd. De deelnemers krijgen een beweegactiviteit onder begeleiding van Team Sportservice. Daarnaast krijgen bijna 50 VMBO-leerlingen een speciale gastles over dementie. Dit zijn leerlingen die richting Zorg en Welzijn volgen van het Regius College Hofstraat in Schagen.

In gesprek op de weekmarkt

Gemeente Schagen heeft 4 ambassadeurs voor een dementievriendelijke gemeente. Dit zijn raadsleden Marcel Sanders, Puck de Nijs, Marga Mulder en Harry Piket. In de Wereld Alzheimerdag (week) zijn de ambassadeurs te vinden op de markt. Zij gaan dan graag met marktbezoekers in gesprek. Het gesprek is gericht op het creëren van meer bewustwording voor dementie. Dit doen zij donderdag 22 september tussen 10.00-12.00 (Schagen) en vrijdag 23 september tussen 11.00-15.00 (Warmenhuizen). Op vrijdag sluit ’s middags ook wethouder Sigge van der Veek aan.

Iedereen kan wat betekenen

Schagen wil een gemeente zijn waarin ook mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk thuis wonen en kunnen meedoen in de samenleving. Het helpt als inwoners, jong en oud, dementie vroeg herkennen. Als ze weten hoe ze het beste met iemand met dementie om kunnen gaan. Via de gratis (online) training ‘Goed omgaan met dementie’ op www.samendementievriendelijk.nl worden waardevolle tips gegeven.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl