13°C
Scattered clouds

Winnaar bekend aanbesteding plan Zilverstraat-Hoogstraat

Henselmans Bouw en Ontwikkeling uit Noord Scharwoude heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen van het terrein aan de Zilverstraat-Hoogstraat in Enkhuizen. Het college van Enkhuizen stelt de gemeenteraad voor de opdracht voor woningbouw op die plek voorlopig te gunnen aan Henselmans. De gemeente vroeg in de aanbesteding aan marktpartijen een plan uit te brengen op basis van een programma van eisen en wensen voor de locatie Zilverstraat-Hoogstraat inclusief het stadskantoor. Henselmans heeft het beste ontwerp ingediend.

Beoordeling ingediende plannen
Voordat de aanbesteding kon starten stelde de gemeenteraad op 24 november 2021 het programma van eisen en wensen vast voor de ontwikkeling van Zilverstraat-Hoogstraat. Daarin staan de eisen waaraan het plan moet voldoen. Dertien partijen dienden een voorstel in. De selectiecommissie, met daarin 2 omwonenden namens de buurt, beoordeelden de voorstellen en voerden gesprekken met de deelnemende partijen. Na verschillende selectierondes waarin de partijen hun voorstel nog konden aanscherpen, kreeg het ontwerp van Henselmans de hoogste beoordeling.

Plan Zilverstraat-Hoogstraat
In het plan komen 55 woningen en twee commerciële units. De 55 woningen bestaan uit 26 grondgebonden woningen, 24 appartementen en 5 beneden-bovenwoningen. De kade van de Oosterhaven krijgt een metamorfose en nodigt straks uit om te verblijven, wandelen en te recreëren. Ook wordt de biodiversiteit verbeterd. In het hele plan is veel aandacht voor natuurinclusief bouwen. Dat houdt in dat er ruimte is voor groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid. De woningen worden voorzien van een eigen warmte- en koelingssysteem.

Wethouder Jan Franx is blij met de uitkomst van de aanbesteding: “Na een zorgvuldige beoordeling hebben we met Henselmans een partij die een mooi plan heeft voor de invulling van het braakliggende terrein inclusief het deel waarop nu nog het Stadskantoor staat aan de Zilverstraat-Hoogstraat. We staan voor een grote uitdaging om te voldoen aan de grote woningbehoefte. Met dit plan komen er in Enkhuizen woningen bij op een prachtige plek midden in de stad.”

Ook directeur Arnold Henselmans is blij dat de gemeente kiest voor zijn plan. “We zijn hartstikke trots dat de beoordelingscommissie voor ons plan heeft gekozen. We hebben met een groep van betrokken experts met veel enthousiasme en aandacht dit plan ontworpen Met ons plan voegen we een nieuw stukje duurzame- en groene stad toe aan deze unieke historische locatie. We hebben ontzettend veel zin om ons plan samen met de gemeente en de inwoners verder uit te werken”.

Informatie
Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen een impressie van het plan bekijken op de website van de gemeente Enkhuizen www.enkhuizen.nl/projecten. De impressie is een globaal ontwerp van het plan. Het plan wordt in de komende fase verder uitgewerkt. Op de website van de gemeente is de actuele informatie over het plan te vinden.

Subsidie provincie
Het plan Zilverstraat-Hoogstraat wordt gerealiseerd met subsidie van de provincie. De provinciale subsidie ontvangt de gemeente in het kader van de woningbouwversnelling om extra inzet van personeel voor dit project mogelijk te maken.

Vervolg
Nu de voorlopige gunning bekend is, gaat de gemeente met de ontwikkelaar in gesprek over de koop- en ontwikkelovereenkomst. De gemeente streeft ernaar dit jaar nog de definitieve gunning te verstrekken. In 2023 volgt de uitwerking van het plan Zilverstraat-Hoogstraat waarbij ook inwoners en andere belanghebbenden worden betrokken. Ook start dan de procedure voor het maken van een bestemmingsplan.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl