Samenwerking tussen de ontmoetingscentra in Opmeer

Samenwerking tussen de ontmoetingscentra in Opmeer

Sociaal maatschappelijk is het belangrijk om de vrij toegankelijke plekken waar mensen uit de gemeente Opmeer elkaar kunnen ontmoeten te behouden. De wijkcentra in de gemeente zijn inmiddels omgedoopt naar ontmoetingscentra terwijl de praktische invulling aangaande aansturing inmiddels een samenwerking geworden is. De Schakel in Spanbroek, De Lindehof in Hoogwoud en Het Theresiahuis in De Weere richten zich voortaan op een bredere doelgroep.

Tanja Harlaar, Lilian Veken en Annet Mantel zijn per 1 januari 2025 de sociaal beheerders van de ontmoetingscentra in de gemeente Opmeer. „De ontmoetingscentra zijn samengevoegd, omdat er voor het aansturen tekort mensen zijn,” vertelt Tanja Harlaar, „en de gemeente wilde in verband met het kostenplaatje een overkoepeling, want het wordt wel van belang gevonden dat de centra blijven.”

Samenwerking De eerste uitdaging voor de beheerders was hoe ze de nieuwe samenwerking aan gingen pakken. „Wij wilden wel graag verder onder de vlag van de gemeente,” vertelt Lilian Veken, „maar in het begin vroegen we onszelf wel af in welk vat we dit zouden gieten.” Ze stelt dat ze in kleine stapjes wel komen waar ze willen, maar dat het tijd nodig heeft. Ze kijken vooral naar de huidige verschillen tussen de drie ontmoetingscentra. „In de toekomst willen we wel alles gelijk trekken,” zegt Veken, „dan moet je denken aan dezelfde soort activiteiten en gelijke prijzen voor koffie, zaalhuur en vrijwilligersbeleid.”

Vraaggestuurd De beheerders geven aan de activiteiten die ze hebben te willen behouden. Dat gaat dan om activiteiten als klaverjassen, darten, eetmomenten, linedance en bewegen voor ouderen, maar ook de knutselclub voor jongeren. „ We willen graag vraaggestuurd werken,” legt Harlaar uit, „want we kunnen wel wat verzinnen maar als mensen bepaalde activiteiten niet leuk vinden komen ze ook niet naar ons toe.” Lilian Veken voegt daar aan toe: „Als mensen leuke ideeën hebben voor activiteiten kunnen ze een mailtje sturen naar ontmoetingscentra@opmeer.nl.”

Nieuwe activiteiten Het nieuwste idee komt vanaf april in het aanbod. „We beginnen met een filmhuis, ook voor kinderen, met echte bioscoopfilms.” Een andere nieuwe activiteit is de zogenaamde ‘Buurtkamer’ in de Schakel in Spanbroek (iedere maandag van 12.30 tot 16.30) en in De Lindehof in Hoogwoud (iedere donderdag van 12.30 tot 16.30). Dat is een ontmoetingsmiddag met vrije inloop voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Naar buiten treden De Opmeerse ontmoetingscentra doen volgens de beheerders aan veel activiteiten mee die buiten hun eigen terrein worden georganiseerd. „Op die manier treden we naar buiten voor meer bekendheid,” vertellen ze. Als voorbeelden geven ze de ‘De dag van de vluchteling’ op 21 juni dat groots aangepakt wordt in de sporthal en in september ‘De burendag’. Beide evenementen staan volgens de beheerders in het teken van ontmoeten. „En dat is nu net waar wij ons mee bezig houden.” Mag nog vermeld worden dat Ontmoetingscentrum De Lindehof op 28 en 29 juni haar 25-jarig bestaan viert.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl