14°C
Scattered clouds

Proef met bladkorven in gemeente Schagen

Op 8 november namen wethouder Hans Heddes, initiatiefnemer Jan Spruijt en raadslid Co Wiskerke de eerste bladkorf aan de Kogerlaan in gebruik. Vorige week zijn er verspreid door de gemeente Schagen op zeven locaties bladkorven geplaatst. De korven worden deze herfst als proef geplaatst om te kijken of het goed werkt. Inwoners konden hun ideeën voor locaties doorgeven op samen.schagen.nl. Uit alle reacties zijn daarna 7 locaties gekozen. Inwoners kunnen zelf meehelpen door het blad in de korf te doen. Als de bladkorf vol is komt HVC deze legen.

Wethouder Hans Heddes: “We houden de wegen graag veilig en netjes voor iedereen. Deze proef is een mooie gelegenheid om te kijken of dit werkt in onze gemeente. We zijn benieuwd of inwoners de korven gaan gebruik en het handig vinden”.

Ieder jaar zet de gemeente Schagen veegwagens in om de boombladeren op te vegen. Soms vallen de bladeren alleen sneller dan ze opgeveegd kunnen worden. Dit zorgt voor overlast. De bladkorven kunnen helpen om dit op te lossen. Een bladkorf is een stevig hekwerk van 2 bij 2 meter en 1,5 meter hoog.

De gekozen locaties

  • Noletstraat Tuitjenhorn, op het parkeervak voor huisnummer 21;
  • De Boog Schagen, op het grasveld naast huisnummer 2;
  • Correljestraat Callantsoog, tegenover huisnummer 4 (naast de Frankendaelschool);
  • Eikenweg Schagen, in de grasberm tegenover huisnummer 46 (naast de speelplek Populierenlaan);
  • Appelvinkstraat Warmenhuizen, op het grasveld tegenover huisnummer 7;
  • Noordervijverlaan Schagen, grasveld tegenover huisnummer 1-2;
  • Kogerlaan 65 in Schagen.

De gemeente Schagen vraagt inwoners om mee te helpen het blad op te vegen en in de korf te gooien. Op die manier blijven de wegen en stoepen veilig en schoon. In de korf mag alleen blad, geen ander afval. Kleinere hoeveelheden blad kan ook in de groene rolemmer worden gegooid. Inwoners kunnen het blad in de tuin het beste laten liggen. Het bemest de tuin en beschermd de tuinplanten in de winter. Verder is het goed voor het bodemleven en er komen meer vogels op af. Bodemdieren, zoals wormen, zorgen dat het blad in het voorjaar is weggewerkt.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl