15°C
Few clouds

Ornamenten Trapmancomplex terug aan de Laan

Het nieuwe appartementencomplex aan De Laan is bijna voltooid. De aanleg van parkeerplaatsen aan de achterzijde is nog gaande. Waar ooit drukkerij Trapman en later jongerencentrum ‘Trapman’ stond, staan nu nieuwe woningen. Ter ere van de historie, en op initiatief van de gemeenteraad, zijn twee karakteristieke ornamenten van het Trapmangebouw teruggeplaatst in de gevel van het nieuwe gebouw.

Het appartementencomplex staat naast het gemeentehuis. Wethouder Jelle Beemsterboer onthulde op woensdagmorgen 21 juli de historische ornamenten. Jarenlang lagen deze twee stenen sculpturen opgeslagen bij de gemeentewerf. Ze zijn gemaakt door beeldhouwer Jan Trapman, neef van Piet Trapman die de drukkerij er vestigde. De afbeelding op de stenen, de ‘drukker’ en de ‘uil’ verwijst naar de boekdrukkunst en de drukkerij die er tot kort in de jaren 2000 heeft gestaan.

Toen het pand geen drukkerij meer was, diende het nog kort voor jongerenwerk. Rond 2008 werd het pand gesloopt. Tien jaar later besloot de gemeenteraad tot deze bestemming voor de stenen. Op initiatief van CDA raadslid Co Wiskerke werd een motie daartoe in april 2018 ingediend. De raad stemde er unaniem mee in, waarna de terugplaatsing voorbereid en uitgevoerd kon worden. Uiteraard met de medewerking van BPD ontwikkeling BV (Bouwburo Tauber).

Dat de stenen bewaard zijn gebleven, is te danken aan het bestuur van museumboerderij Vreeburg, de historische vereniging Schagen en met name mevrouw Ruijter en de heer Paans. Mevrouw Ruijter organiseerde stadswandelingen en deed in maart 2000 het verzoek om de twee markante stenen (ornamenten) blijvend te bewaren als het gebouw werd gesloopt. De heer Paans heeft letterlijk ‘Stop’ geroepen tijdens de sloop. Het behoud en terugkeer van de stenen zorgt er voor dat een stukje geschiedenis zichtbaar blijft. Zo zien ook toekomstige generaties, wellicht tijdens een historische wandeling, wat hier ooit was. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl