16°C
Broken clouds

Op proef Samenwonen in de bijstand zonder gevolgen

Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/couple-carrying-cardboard-boxes-in-living-room-4506270/

Inwoners van de gemeente Schagen met een bijstandsuitkering kunnen vanaf 1 mei maximaal zes maanden op proef samenwonen zonder gevolgen voor hun uitkering. Momenteel is het zo dat wanneer mensen met een bijstandsuitkering een deel van hun uitkering verliezen, wanneer zij gaan samenwonen met iemand die inkomen of spaargeld heeft. Hierdoor wordt iemand gelijk financieel afhankelijk van de partner.

Om het samenwonen eerst eens uit te proberen zonder direct gedeeltelijk de bijstandsuitkering te verliezen, heeft de gemeente deze proef in het leven geroepen. Inwoners met een bijstandsuitkering kunnen de proefperiode van maximaal zes maanden gebruiken om te wennen aan het samenwonen. Ook krijgen zij nu ruimte om een aantal zaken te regelen. Bijvoorbeeld het opzeggen van (huur)contracten of school voor hun kinderen.

“Vanuit de bijstand gaan samenwonen brengt nu financiële stress met zich mee. Vooral voor gezinnen met kinderen kan dat de start van een relatie bemoeilijken. Door deze proefperiode van maximaal een half jaar mogelijk te maken, kunnen deze gezinnen eerst eens rustig wennen aan het samenwonen”, zegt wethouder Puck de Nijs-Visser

Proef
De proefperiode is in eerste instantie drie maanden. Deze periode kan eenmalig worden verlengd met nog een keer drie maanden. De bijstandsuitkering gaat in deze periode niet omlaag. Na de periode van drie maanden, en de eventuele verlenging tot zes maanden, wordt de uitkering afgestemd op de woon- en leefsituatie zoals die echt is. Inwoners van de gemeente Schagen die hier gebruik van willen maken, moeten wel doorgeven dat zij gaan samenwonen.

Kostendelersnorm
Het idee achter de kostendelersnorm is dat mensen met een uitkering die samen op één adres wonen, geld kunnen besparen. Sommige kosten, zoals huur of energie, kunnen ze delen.  Door de kostendelersnorm is het voor mensen in de bijstand minder aantrekkelijk om met meerdere personen een woning te delen. Dat kan problematisch worden wanneer inwoners elkaar tijdelijk onderdak bieden. Bijvoorbeeld in het geval van  dakloosheid of bij het tijdelijk intrekken om intensieve mantelzorg te verlenen.

Bij ernstige situaties kan de gemeente besluiten om de kostendelersnorm in de bijstand niet toe te passen. Dit is om te voorkomen dat er ernstige gevolgen optreden, zoals dakloosheid of beperkingen bij mantelzorg.

Foto: Karolina Grabowsk

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl