4°C
Broken clouds

Handhaving op oneigenlijk gebruik woningen

De gemeente Schagen ontvangt regelmatig klachten over woningen die niet gebruikt worden, waarvoor ze bedoeld zijn. Ze worden bijvoorbeeld verhuurd aan toeristen of staan het grootste deel van het jaar leeg. Omwonenden ervaren hiervan overlast. De klachten variëren van geluidsoverlast tot het onttrekken van woningen aan de woningmarkt. Elk ander gebruik kan leiden tot een handhavingstraject.

Achtergrond

In 2021 is gestart met het project ‘Oneigenlijk gebruik woningen’. Het ging hier om een aanpak van ongeveer 300 woningen waarvan bekend is dat hier niemand staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP). Er werd vermoed dat (een deel van) deze woningen recreatief verhuurd worden. Dat is meestal expliciet verboden volgens het bestemmingsplan, meestal hebben de gronden de bestemming ‘wonen’. Het recreatieve gebruik past niet naast “normale” bewoning. Bovendien worden woningen op deze manier onttrokken aan het broodnodige woningbestand.

Woningvoorraad aangevuld

Het toezicht en de handhaving op het oneigenlijke gebruik van woningen heeft er toe geleid dat in 189 woningen weer mensen staan ingeschreven in het Basisregistratie Personen en daarmee weer zijn toegevoegd aan de woningvoorraad. Er zijn op dit moment nog 112 woningen waar niemand staat ingeschreven in de BRP.

Controles ook in 2023

De controles ‘oneigenlijk gebruik woningen’ worden in 2023 op dezelfde wijze voortgezet. De gemeente adviseert woningeigenaren hun huis te gebruiken voor bewoning door een huishouden. Elk ander gebruik kan leiden tot een handhavingstraject. Dit kan betekenen dat aan een eigenaar van een woning die een woning verkeerd gebruikt een last onder dwangsom tot maximaal € 50.000,- wordt opgelegd.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl