12°C
Broken clouds

Eerste bewoners op Noorderlicht in Schagen

Noorderlicht Warmenhuizen Artist Impressie | © Wooncompagnie
Noorderlicht Warmenhuizen Artist Impressie | © Wooncompagnie

Half juni verhuizen de eerste Oekraïense ontheemden naar een van de 58 woningen op Noorderlicht. Hiervan zijn 45 woningen bestemd voor de Oekraïners. De volgende weken verhuizen anderen naar de woningen. Speciaal voor deze groep heeft Wooncompagnie en Dekker De Nijs deze flex-woningen gebouwd. Deze woningen zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Schagen. Met deze eerste 58woningen is Noorderlicht nog niet afgebouwd. De komende maanden wordt het uitgebreid naar in totaal 120 woningen. Deze 62 woningen zijn beschikbaar voor reguliere woningzoekenden. 

Opvang Oekraïense ontheemden 

De Oekraïners die verhuizen naar Noorderlicht wonen bijna allemaal al lange tijd in de gemeente Schagen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben ze een veilig onderkomen gevonden bij gastgezinnen of een opvanglocatie zoals aan de Jozef Israëlsstraat.

Door deze verhuizing naar Noorderlicht komen de noodwoningen aan de Jozef Israëlsstraat tijdelijk – tot in ieder geval de zomer 2025 – vrij voor Oekraïense ontheemden. Dit zijn Oekraïners die al langer op onze wachtlijst staan en nu nog verblijven in Oekraïne.  Daarmee stijgt het aantal Oekraïense ontheemden dat opgevangen wordt in Schagen. Dat is nodig omdat het aantal Oekraïners dat de oorlog ontvlucht en naar Nederland komt, nog steeds stijgt. 

Mogelijk worden niet alle noodwoningen ingezet voor de opvang van ontheemden. Bekeken wordt wat ermee gedaan wordt. Daarbij wordt rekening gehouden met de korte periode dat de noodwoningen aan de Jozef Israëlsstraat kunnen blijven staan.

Aanspreekpunt 

Al 1,5 jaar wonen de Oekraïense ontheemden aan de Jozef Israëlsstraat. Vanaf het begin was een beheerder bereikbaar voor de bewoners en de omwonenden voor vragen en om toezicht te houden op het reilen en zeilen op de locatie. De ervaringen zijn positief en de beheerder zal ook voor Noorderlicht het aanspreekpunt vormen. 

Basisonderwijs 

Tijdens de afgelopen maanden hebben we contact gehad met basisschool St. Barbara in Tuitjenhorn en Basisschool De Doorbraak in Warmenhuizen. Er zijn afspraken gemaakt hoe de nieuwe groep Oekraïense leerlingen een plek kunnen krijgen in het reguliere onderwijs. Na 1 jaar in een taalklas is de kennis van de Nederlandse taal voldoende om in het reguliere onderwijs in te stromen. Beide basisscholen hebben daarvoor maatregelen genomen. 

Tijdens de informatieavond op 23 mei 2023 hebben beide scholen de nieuwe Oekraïense bewoners over de scholen verteld, zodat de ouders een goede keuze kunnen maken. 

Door afspraken te maken en informatie te delen, verwachten wij dat de Oekraïense bewoners in de omgeving van hun nieuwe woningen, snel hun weg kunnen vinden. Op deze manier bouwen zij eenzelfstandig en veilig bestaan op in de periode dat de oorlog in Oekraïne nog voortduurt.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl