6°C
Overcast clouds

De Gemeente Schagen kapt eind dit jaar 22 zieke bomen

Dit najaar kapt gemeente Schagen 22 bomen. Uit inspectie blijkt dat de bomen zo slecht zijn dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Een deel van de bomen is helemaal dood. Een ander deel lijkt op het eerste gezicht goed, maar de inspecteur twijfelde zeer over de kwaliteit. Na verder onderzoek met een echo- apparaat blijkt dat de stam van de bomen aan de binnenkant zo slecht is dat de gemeente ze weg moet halen. Het grootste deel van deze bomen is besmet door boomziektes, zoals kastanjebloedingsziekte, essentaksterfte en iepziekte.

De bomen die gekapt worden staan op onderstaande kaart: https://schagen.nedgraphicscs.nl/web/thema/kappenbomen202102.html

De meest opvallende bomen uit de lijst zijn:

  • Twee grote Italiaanse populieren aan de Jacob Marisstraat voor huisnummers 4-6 in Schagen. Deze indrukwekkende bomen zijn zo’n 25 meter hoog. Geplant in 1960 en met een stam van een meter dik. De stammen hebben houtrot. Dat komt vaak voor bij oude Italiaanse populieren. Verderop in de Jacob Marisstraat staan nog drie van dit soort bomen. Deze zijn nog goed. De gemeente houdt deze goed in de gaten. Ze worden jaarlijks geïnspecteerd.
  • Een boomhazelaar achter de wagenloods in de muziektuin in Schagen. Dit is een boom van ongeveer 100 jaar oud. De boomhazelaar wordt de laatste jaren wel vaker aangeplant maar dit is het enige exemplaar in de gemeente die zo oud en groot is. Ook deze heeft stamrot. De paddenstoelen van de schimmel die deze boom heeft aangetast zijn duidelijk zichtbaar op de stamvoet. Deze boom is na 100 jaar aan het eind van zijn leven.

De gemeente streeft ernaar om al deze bomen te vervangen voor nieuwe bomen. Op bepaalde plekken is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er te veel kabels en leidingen in de grond zitten. De bomen krijgen dan een geschikte plek in de buurt. Op zijn vroegst plant de gemeente de bomen in de winter van 2022-2023. Eerst moet de groeiplaats verbeterd worden door compost en voedingsstoffen door de grond te mengen. Ook moet er een grondonderzoek en werkvoorbereiding plaatsvinden. Komende winter plant de gemeente al wel 500 bomen op plekken waar eerder bomen zijn uitgevallen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl