0°C

Cliënten van Zorgboerderij Noorderend moeten zichzelf kunnen zijn

De familie Borst uit Heerhugowaard Noord biedt plaats voor mensen met een zorgvraag op hun boerderij. John, Kim, Patrick en Sylvia runnen samen een agrarisch bedrijf met 110 melkkoeien, koolverwerking, de teelt van witte kool en rode kool met daarnaast een zorgtak waar gemiddeld 18 cliënten terecht kunnen en een streekwinkel met Beemsterkaas en andere streekproducten.

Sylvia Borst is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de zorg op Zorgboerderij Noorderend. Ze startte de zorg op hun bedrijf in de zomer van 2010. Dit vak biedt haar alles wat ze leuk vindt. “Ik geniet iedere dag van het agrarische leven, het groen om me heen, de dieren, de creativiteit en het omgaan met mensen om ze een zinvolle dagbesteding te bieden.”

Doelgroepen

Zorgboerderij Noorderend biedt volgens Borst een plek voor diverse doelgroepen. Mensen met dementie, autisme, een bipolaire stoornis zijn allemaal welkom bij de zorginstelling, maar ook voor mensen met een verstandelijke en een lichamelijke beperking is er plek of mensen met een burn-out. Borst biedt ook mogelijkheden voor jongeren die de stap tussen praktijkschool en werk moeten zetten. “Daar is soms ook nog wel begeleiding bij nodig.”

Structuur

Sylvia Borst probeert de cliënten op haar zorgboerderij een stukje structuur te bieden. “Mensen zijn gebaat bij een zeker doel in het leven waardoor je tegelijkertijd een bepaalde structuur aanbrengt.” Vertelt Borst. Ze legt uit dat dit mensen een bepaalde rust geeft, waardoor gestelde doelen makkelijker behaald kunnen worden. Het activeren van mensen met dementie kan zo’n doel zijn, zodat ze thuis actiever zijn maar bijvoorbeeld ook het creëren van een opstapje naar de maatschappij.

Activiteiten

Het is volgens Borst niet de bedoeling dat cliënten naar haar boerderij komen om de hele dag op een stoel zitten te kijken. Dat hoeft ook niet, want er is meer dan genoeg te doen op Zorgboerderij Noorderend. Er kan gewerkt worden in de groentetuin, er is een klusschuur om bijvoorbeeld vogelhuisjes te maken of er wordt onderhoud gepleegd of schoongemaakt op het erf of in de stal. Een leuke activiteit is het koken met groente uit eigen groentetuin. Zo kunnen cliënten zien dat het geld bespaart en zien hoe makkelijk dat eigenlijk is. Sylvia Borst wil zo cliënten stimuleren om thuis ook gezonder te eten.

Buitenleven

Zorgboerderij Noorderend is volgens Sylvia Borst niet geschikt voor iedereen. ”Je moet wel affiniteit met het buitenleven hebben als je jezelf hier prettig wilt voelen. De menselijke maat is bepalend.” Borst zet in op een gezellige sfeer. Ze heeft open en transparant hoog in het vaandel staan. Cliënten moeten zich bij haar veilig voelen en respect voor elkaar hebben. “De cliënt moet hier vooral zichzelf kunnen zijn.” Met een topteam van begeleiders zijn ze op Zorgboerderij Noorderend van alle markten thuis.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl