2°C
Broken clouds

300 woningen voor Oekraïners in Schagen

De gemeente Schagen wil op 4 locaties snel in totaal 300 woningen realiseren voor de huisvesting van mensen uit Oekraïne. Dit om deze mensen te helpen en te voorkomen dat de huisvesting anderen die met spoed een woning zoeken minder kans geeft. In gemeente Schagen worden op dit moment 154 Oekraïense vluchtelingen veelal bij particulieren opgevangen. Om meer mensen op te kunnen vangen en te zorgen dat de komst van mensen uit Oekraïne geen verdringing veroorzaakt voor mensen die ook met spoed een woning zoeken willen burgemeester en wethouders tijdelijke woningen bouwen. Hiervoor wil de gemeente een vergunning voor 20 jaar afgeven.

4 tijdelijke bouwlocaties

Op vier plekken in de gemeente worden in totaal 300 tijdelijke wooneenheden gebouwd. Deze locaties zijn: Schagen Oost, het gebied tussen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, het voormalige HHNK terrein ten zuiden van Petten en Parallelweg 45 in ’t Zand. Op deze locaties werkt de gemeente samen met lokale bouwbedrijven aan woningen die 20 jaar kunnen blijven staan. Door die termijn is het haalbaar en betaalbaar om nu snel extra woonruimte te creëren, zonder te concurreren met andere groepen woningzoekenden.

In het voorstel zijn meerdere beslispunten opgenomen. Burgemeester Marjan van Kampen: “Ik ben zo ontzettend trots dat zoveel inwoners bereid zijn om deze mensen op te vangen, maar we moeten ook reëel zijn. Dit zou ook langer kunnen duren en we hebben ook al forse uitdagingen in de woningmarkt. Daarom moeten we ook naar langdurige woonlocaties kijken. We hopen natuurlijk dat de oorlog weer snel voorbij is, als de mensen uit Oekraïne na de oorlog terug gaan kunnen we ook andere woningzoekenden helpen.”

Kosten

Om dit allemaal te kunnen betalen, komt er vanuit het college een voorstel aan de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet te verstrekken voor een bedrag van € 500.000 en een revolverend fonds in te stellen om de bouw van ongeveer 30 woningen van 5.000.000 euro.

Huisvesting

De gemeente Schagen staat tot 31 december 2023 toe dat Oekraïense vluchtelingen mogen wonen in vakantiewoningen of stacaravans. Daarnaast verleent de gemeente medewerking aan het tijdelijk huisvesten van Oekraïense vluchtelingen in een bestaande wooneenheid bij een woning of het tijdelijk plaatsen van een wooneenheid op het perceel van een woning. Deze woningen kunnen net zoals nu ook mantelzorgwoningen voor 10 jaar worden vergund. Zolang de oorlog in Oekraïne om opvang vraagt worden de woningen ingezet voor deze groep, daarna mag er ook regulier gehuisvest worden.

Ontwikkelingen gaan snel

Gemeente Schagen is verheugd te melden dat inmiddels zes Oekraïense vluchtelingen aan het werk zijn gegaan bij diverse werkgevers. Ze zijn blij dat ze zo snel zijn geholpen richting werk door de gemeente. “Deze ontwikkeling is voor meerdere partijen positief. Werkgevers kunnen moeilijk aan personeel komen, en voor de Oekraïners is het fijn dat zij een bijdrage kunnen leveren in hun eigen onderhoud,” licht burgemeester Van Kampen toe. Meer informatie is terug te vinden op de website www.schagen.nl/oekraine.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl