6°C
Broken clouds

WSV De Broekerhaven is onderdeel van het sociale leven in Stede Broec 

Ze bestaan alweer 50 jaar. Watersport Vereniging De Broekerhaven is in 1972 opgezet met ondersteuning van de gemeente. Naast de watersport is het sociale gebeuren op de vereniging van waarde. Bestuurslid Frank Fit stelt dat WSV De Broekerhaven een deel is van het sociale leven in Stede Broec en daar ondersteunend in is. 

De vereniging werkt vrijwel alleen met vrijwilligers. Het onderhoud wordt zelf gedaan en de havenmeesters worden niet betaald. “Het gevolg is dat we met de kosten voor een ligplaats aan de onderkant van de markt zitten.” Vertelt Frank Fit. Mede door die lage prijzen heeft de vereniging dan weer wel een lange wachtlijst. Een wachtlijst die ook voorrang geeft aan bewoners van de gemeente Stede Broec en de omliggende regio. 

Havenmeesters 
Een functie die in geen enkele haven ontbreekt is de havenmeester. De coördinator van deze groep is Jan Redeker. Hij vertelt dat ook de havenmeesters vrijwilligers zijn. “Daardoor kan de haven ook lage prijzen hanteren voor de ligplaatsen.” Zegt Redeker. “Daardoor kan iemand met een kleinere beurs hier ook terecht. Een boot kopen is voor velen niet zo’n probleem, maar de kosten van ligplaats, stalling en onderhoud zijn weer een lastiger verhaal.” 

Opleiden 
De watersportvereniging zet in op de toekomst. Door het opleiden van jonge zeilers hoopt de vereniging jonge leden aan zich te binden. “Kinderen leren bij ons zeilen in een eenpersoons bootje. Een zogeheten Optimist. Dat zijn ideale bootjes om te leren zeilen.” Vertelt Fit. “We leren ze de basistechnieken en wanneer ze een bepaald niveau bereikt hebben kunnen ze verder in een tweemans boot. Dan begint het al aardig op zeilsport te lijken.” Fit geeft aan dat ze met dit systeem uniek in de regio zijn. 

Watersport 
Het doel van het bestuur is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de watersport. Daar is de vereniging ook actief mee. In het seizoen, dat duurt van 1 april tot 1 november, organiseert de vereniging iedere dinsdag een wedstrijd voor de leden. Verder organiseert de evenementen commissie de nodige leuke activiteiten. “Zeker in de winter.” Zegt Jan Redeker. “Juist dan proberen we met bijvoorbeeld een wintermaaltijd en een nieuwjaarsbijeenkomst de binding te stimuleren.” 

Haven commissie 
Het sociale gedeelte van WSV De Broekerhaven is belangrijk. Daarom is het zaak om te zorgen dat het gezellig blijft. Havenmeester Jan de Vries ziet de voordelen wel om lid te zijn van de vereniging. “Lage kosten, goed onderhoud en een prettige sociale omgeving.” De Vries geeft ook aan dat in de zomer buitenstaanders ook terecht kunnen met hun boot. “Wanneer onze leden enkele weken op pad zijn met hun boot, kunnen de open ligplaatsen gebruikt worden door mensen die hier met vakantie komen. Door dit goed te organiseren maak je nog meer mensen blij.” 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl