0°C

Olympisch zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer varen blind spectaculaire IJsselmeer Challenge

SailWise foto 1

TeamAllianz begeleidt slechtziende windsurfer Jos

Jos Lavrijsen, een visueel beperkte windsurfer, zal op 11 april 2024 de uitdaging aangaan om over het IJsselmeer van Elahuizen naar Enkhuizen te surfen, een tocht van meer dan 40 kilometer. Vandaag is bekend geworden dat olympisch zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer Jos gaan begeleiden bij deze bijzondere IJsselmeer Challenge. Stichting SailWise, die al 50 jaar actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking mogelijk maakt, organiseert dit evenement ter gelegenheid van haar lustrum.

SailWise IJsselmeer Challange foto
Fotobron: SailWise

Het jonge zeilduo Van der Meer/Bouwer zeilt in de olympische mixed Nacra-klasse en heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs. In aanloop daar naartoe willen ze de boodschap van inclusiviteit uitdragen door de slechtziende windsurfer Jos te begeleiden bij deze IJsselmeer Challenge. Laila van de Meer: “wij willen laten zien dat watersport voor iedereen toegankelijk moet zijn, of je nu wel of geen beperking hebt. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kan iedereen watersporten!“.

Voor Laila en Bjarne zal het ook een spannende uitdaging worden, want zij zeilen de tocht over het IJsselmeer niet in hun Nacra 17 catamaran, maar ze gaan varen met een verduisterende VR-bril op in een rolstoeltoegankelijke Inclusion catamaran. Bjarne: “de boot is nieuw voor ons en het zeilen met zo weinig zicht is voor ons echt grensverleggend! We zijn heel benieuwd naar deze nieuwe ervaring!”

Niet alleen deze professionele zeilers van TeamAllianz zeilen mee, ook varen de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper Lutgerdina, de volledig aangepaste catamaran, Beatrix,  en kano’s van SailWise mee met als bemanning zowel mensen met als zonder beperking.  Zij dragen met hun deelname de boodschap van inclusiviteit uit en het motto van deze challenge: Grenzen verleg je samen!

Grote droom

Volgens Jos Lavrijsen symboliseert deze uitdaging de vrijheid die SailWise hem biedt: “SailWise geeft mij de mogelijkheid om zonder mijn beperking te windsurfen: vol gas over de plas! SailWise stelt me in staat om mijn grenzen steeds te verleggen, mijn grote droom om op groter water te surfen wordt werkelijkheid met de IJsselmeer Challenge.”

Feestelijke ontvangt in Enkhuizen

Jos en zijn begeleidende vloot komen op 12 april rond 16.00 uur aan in Enkhuizen. Burgemeester Van Zuijlen zal de watersporters welkom heten aan de kade van de Buitenhaven. Om de feestelijke sfeer te versterken, zal het dweilorkest Windkracht 13 aanwezig zijn om de deelnemers en het publiek te vermaken met vrolijke muziek. Wees er ook bij! Deze ontvangst wordt mede mogelijk gemaakt door Ondernemersfonds Enkhuizen.

SailWise roept iedereen op om Jos te steunen met een donatie, zodat SailWise ook in de toekomst actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren.  https://sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

Uiteraard zijn alle enthousiaste supporters en geïnteresseerden welkom om de tocht van Jos en zijn begeleidende vloot te volgen, zowel live als via de social media kanalen. Op de website van SailWise staat de meest actuele informatie: https://sailwise.nl/nl/50-jaar/sailwise-ijsselmeer-challenge.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl