17°C
Overcast clouds

‘Het beste uit elkaar halen’

Survivalrun is een sport die de laatste jaren aan populariteit wint. De sport waar techniek, kracht, doorzettings- en uithoudingsvermogen samenkomen, is een ultieme uitdaging voor mensen die het uiterste uit zichzelf willen halen. Bart de Haas, sinds 2014 trainer bij de Streker Survivalrun Vereniging (SSV) in Grootebroek, is zo iemand. “Het is geweldig om te doen. Elke keer jezelf weer verbeteren, het uiterste uit jezelf halen. Daar doen we het voor.”

De Haas begeeft zich in een selecte groep sporters. Want hoewel survivalrun de laatste jaren aan populariteit wint, kun je de sport niet laagdrempelig noemen. Bij een survivalrun is het zaak om zo snel mogelijk een parkoers te volbrengen dat vol staat met natuurlijke (bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water) en opgebouwde hindernissen. Dat kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Maar ook activiteiten als boogschieten, houthakken en kajakken. “Er komen nog altijd nieuwe hindernissen bij. De mogelijkheden zijn eindeloos en er zijn veel creatieve breinen in de survialrunwereld. Dus om de zoveel tijd worden we weer verrast met een nieuwe uitdaging”, lacht de Haas bij wie bewegen in het bloed zit. Want naast fervent survivalrunner en trainer is hij in het dagelijks leven actief als Medewerker Bewegingsonderwijs en Buurtsportcoach Stede Broec en als gymdocent op meerdere basisscholen.  

“Instappen kan lastig zijn en heeft tijd nodig. Dat heb ik zelf ervaren. Je moet niet verwachten dat je na twee trainingen makkelijk meekunt met de rest”, zegt De Haas. “Survivalrun is genieten, maar ook deels afzien en soms zelfs pijn lijden. Eigenlijk moet je daar ook lol uit kunnen halen, zeker als je als wedstrijdloper aan de gang wilt. Anders houd je het niet vol. Maar de beloning van jezelf steeds verbeteren en steeds moeilijkere obstakels overwinnen is dan weer enorm groot. Je krijgt een enorme kick van het volbrengen van een lastig parkoers. Dat maakt het allemaal waard. Daarnaast train je zo’n beetje elke vezel in je lijf. Dat houdt je fit en gezond.”

Goed alternatief voor mensen die de lat niet gelijk zo hoog willen of kunnen leggen, zijn de obstacle runs. Die zijn tegenwoordig erg populair bij een vrij groot publiek. “Het lijkt wel op survivalrun alleen is het minder zwaar en intensief. De hindernissen zijn toegankelijker en minder frequent”, legt De Haas uit. “Ik heb survival runs meegemaakt waar je in dertien kilometer zestig hindernissen had. Loodzwaar! Dat zal je bij een obstacle run niet zo snel zien. Maar het is goed dat er verschillend aanbod is. Zo krijg je meer mensen in beweging en dat is altijd winst. En de drempel om uiteindelijk toch een stapje verder te gaan met survivalrun wordt ook een stuk lager als je al obstacle runs hebt gedaan.”

Bij de Grootebroeker vereniging is te merken dat ook survivalrun steeds populairder wordt. Daar heeft De Haas overigens een flink aandeel in gehad. Als trainer bij SSV heeft hij zich sterk gericht op de jeugd. “Hoe eerder je begint met deze sport, hoe beter. De jeugdgroep is de afgelopen paar jaar enorm gegroeid. Een goede zaak, want een sport als survivalrun geeft je een goede basis voor de rest van je sportleven. Daarnaast geeft goed leren bewegen ook zelfvertrouwen. En hoewel het een individuele sport is, is het ook erg sociaal. Iedereen die aan survivalrun doe, wil elkaar helpen verbeteren. Natuurlijk is het winnen van prijzen leuk. Maar het verleggen van je grenzen is voor velen misschien nog wel een belangrijker doel. En omdat te bereiken moedigen we elkaar enorm aan en dagen we elkaar uit. Dat zorgt voor een heel fijne sfeer onderling en geeft toch een teamsportgevoel. Het beste in elkaar naar boven halen, daar doen we het voor.”

Elfde Streker Oerbus Survivalrun

Door de coronacrisis kon de Streker Oerbos Survivalrun vorig jaar niet doorgaan. De elfde editie van de survivalrun staat nu gepland voor zondag 12 september. Het parkoers is voor deze editie vernieuwd. De start en finish zijn dit jaar beiden op het terrein van de Streker Survival Run (SSV) aan de Raadshuislaan in Grootebroek. Naar verwachting doen er tussen de vijftienhonderd en tweeduizend mensen mee aan de survivalrun. Meer informatie en inschrijven: www.ssv-oerbos.nl

www.ssvsurvivalrun.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl