14°C
Few clouds

Greenpower ERA cup; leerlingen showen technisch talent tijdens track day

Samenwerken, creatief zijn en kennismaken met duurzame technologie en mobiliteit. Door zelf een kitcar te bouwen, onderhouden, af te werken en rijklaar te maken. Het raceteam van het Martinuscollege in Grootebroek neemt deze uitdaging op zich en doet mee aan de Greenpower ERA cup, een challenge tussen scholen. Op vrijdag 18 juni 2021, track day, gaan zij, en deelnemers van vier andere scholen, met kitcars rijden op het terrein van het Martinuscollege.

Bouwpakket

Het te maken voertuig, een kitcar, is als bouwpakket aangeschaft en bestaat uit een frame, aandrijving en accu’s. Ariëlle Loonstra en Etiënne Boots uit havo 5 en Reno Peerdeman en Jasper Schouten uit vmbo 4 hebben hard gewerkt om hier een voertuig van te maken wat geschikt is om mee te racen. Het doel? Binnen een uur een zo groot mogelijke afstand afleggen.

Leren van elkaar

“Een mooie kennismaking met met duurzame technologie en mobiliteit”, noemt leraar techniek Jerry Okel deze Challenge. “Het voertuig moet zo efficiënt mogelijk worden gebouwd en hierbij komen aspecten zoals wrijving, elektriciteit, mechanica, aerodynamica en ook samenwerking aan bod. Omdat elk teamlid zijn eigen expertise inbrengt, leren de leerlingen veel van elkaar”.  De vier eindexamenleerlingen komen hier speciaal voor terug; allemaal willen ze graag nog even rijden in ‘hun’ auto. Voor de track day moet er nog wel wat gebeuren; ook dat gaan ze nog in hun vakantie doen.

Havo en vmbo werken samen

Extra leuk aan dit project is de samenwerking tussen leerlingen van verschillende opleidingen. Twee teamleden volgen een vmbo-opleiding en twee een havo-opleiding. Alhoewel iedere opleiding op de school een hele duidelijke eigen plek en signatuur heeft, sluit dat samenwerkingen als deze niet uit. “Integendeel juist; dat een dergelijke samenwerking mogelijk is, is ook de kracht van het Martinuscollege en de meerwaarde van onze brede school, vertelt Okel.

Coronamaatregelen

De aanloop naar de testdag is vanwege de coronamaatregelen en de langdurige sluiting van de school wel rommelig geweest. “Eigenlijk zouden we vorig jaar al op het circuit van Zandvoort racen, maar dat is vanwege de coronamaatregelen toen niet doorgegaan. Gelukkig is er nu alsnog de mogelijkheid om te rijden met de auto’s”, aldus Okel. De vier eindexamenleerlingen komen hier speciaal voor terug; allemaal willen ze graag nog even rijden in ‘hun’ auto. Voor de track day moet er nog wel wat gebeuren; ook dat gaan de eindexamenleerlingen ook in hun vrije tijd doen.

Racen

Vrijdag 18 juni is het zover. Tijdens de track day racen de nieuwe kitcars (en de ‘oude’ greenpower auto’s)   tegen elkaar op het schoolterrein van het Martinuscollege. Een spannende dag voor de deelnemers van het Martinuscollege zegt Okel:. “Het is heel leuk voor de leerlingen dat ze toch nog kunnen rijden met hun auto en dan ook nog eens ‘tegen’ andere scholen, maar uiteindelijk is de uitdaging en het plezier nog belangrijker dan winnen”. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl