14°C
Scattered clouds

Sportschool plek voor ouderen om ‘gauwer’ te worden

Oud worden komt met gebreken. Om juist zo goed mogelijk om te kunnen gaan met deze gebreken besloten Els en Ton Timmerman op 83-jarige leeftijd wekelijks te gaan sporten in de sportschool. Het doel is om fit te blijven en om hun lichaam in stand te houden. ‘Je wordt wel ouwer maar niet gauwer’ is een veel gehoorde kreet, maar dat ‘niet gauwer’ is zeker te beïnvloeden.

Dennis Hoeve van sportschool Jumping Feet in Grootebroek is blij met het oudere stel dat bij hem komt sporten. Hij beseft dat voor ouderen de drempel van de sportschool soms een beetje hoog is. “Veel ouderen hebben bij een sportschool het beeld van spierballen en fitte mensen, maar juist de oudere mens kan hier heel goed terecht.” Ton Timmerman beaamt dat. “Dennis zorgt ervoor dat we helemaal fit blijven.”

Functioneel bewegen
Dat krachttraining goed is voor oudere mensen bewijst het echtpaar Timmerman. Zij voelen zich gezond en fit. Els Timmerman merkt zelfs dat ze na 4 maanden, 2 keer in de week sporten makkelijker opstaat uit haar stoel en een beter evenwicht heeft. Dennis Hoeve vult daar op aan: “Fitness is voor heel veel dingen goed. Het versterkt de spierkracht en de balans, je blijft er lenig bij en het is goed voor de botten.” Hij geeft aan dat alle oefeningen die Ton en Els Timmerman doen gericht zijn op functioneel bewegen.

Gezond oud zijn
De eerder genoemde hoge drempel heeft de familie Timmerman niet zo ervaren. Ze stellen dat ze juist heel goed opgevangen zijn en de begeleiding als plezierig en positief ervaren. Dennis Hoeve hoopt meer ouderen te mogen verwelkomen in zijn sportschool. Hij vindt het belangrijk dat iedereen voldoende beweegt, met als aanvulling dat hoe ouder je bent hoe belangrijker voldoende bewegen is. “Je bent in ieder geval nooit te oud.” Ton Timmerman geeft aan dat hij mee wil blijven doen in het leven en dat voldoende beweging daar belangrijk voor is. “Het gaat er niet om dat je jong blijft, maar dat je gezond ouder wordt en blijft.”

Volhouden
Els en Ton Timmerman sporten 2 keer per week en dat is volgens Dennis Hoeve een goede zaak. “Maar,” zo stelt hij, “zelfs 1 keer per week trainen is altijd nog 1000 keer beter dan helemaal niet sporten.” Daarnaast benoemt Hoeve volhouden als een heel belangrijke voorwaarde. Het is goed voor het lichaam dat er fysiek regelmatig een beetje extra gevraagd wordt. Els en Ton Timmerman zijn in ieder geval na 4 maanden regelmatig trainen overtuigd van het nut. Ton Timmerman: “Als je van het leven wilt blijven genieten moet je bewegen. Je moet niet alles zomaar accepteren, maar zelf bepalen hoe je oud wordt.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl