2°C
Broken clouds

Crossen zonder rijbewijs

Racen zo hard je kunt, scheuren door de bocht, zo strak mogelijk inhalen en dat allemaal zonder rijbewijs, onder het motto ‘hoe sneller, hoe beter’. En dan ook nog als je zeven jaar bent. Mag dat?! Wel als je Mitz Zwaan heet. Dat klopt echt: hij rijdt al sinds zijn vijfde motorcrosswedstrijden. En daar is hij heel goed in. Mitz en zijn vader Alexander vertellen samen hoe het zo is gekomen en wat de plannen voor de toekomst zijn.  

Op zijn vijfde deed Mitz mee aan de Nederlandse kampioenschappen, waar hij een-na-laatste werd in de categorie 5-9 jaar. Alexander: “Het was zijn eerste wedstrijd tegen alleen maar grotere crossers, dat was wel een uitdaging natuurlijk. Maar hij liet het niet op zich zitten: afgelopen jaar was hij bij de beste vijf.” 

Het zat er al vroeg in bij Mitz. “Destijds reed ik zelf nog motor. Als kleintje had Mitz daar al grote interesse in. Hoe jong hij ook was, hij vond het prachtig om op een motor te zitten en zodra hij het kon, probeerde hij gas te geven. Toen hij drie werd, gaven we hem een motortje. Hij stapte erop en reed weg. En zo is het voor hem begonnen. Het werkt trouwens aanstekelijk: broertje Duuk (5) is ook al aan het crossen. Genetisch? Wie weet!”  

Sporen trekken 

Mitz reed tot voor kort op een 50cc automaat en is net overgestapt op een 65cc schakelmotor. Alexander: “Dat is weer een nieuwe uitdaging, daar moet Mitz weer even op oefenen. Daarnaast is hij naar de volgende leeftijdscategorie gegaan, die van 7-11 jaar. Het gaat boven verwachting en vooral: hij heeft er veel plezier in, dat is heel belangrijk. Dus we hebben weer een seizoen vol trainingen en wedstrijden in zicht.”  

Mitz heeft er zin in. “Het leukste is veel gas geven op het rechte eind en dan de bocht door. En ook scherp inhalen, sporen trekken over de baan en over schansen en tafelbergen springen. En ik wil graag winnen, ik probeer altijd om de gaatjes dicht te rijden. Ik ben nu de jongste van de groep en ik vind het leuk als ik de snelste ben.” 

Op de mulle zandbanen haalt Mitz gemiddeld snelheden van zo’n 45 km/u. “Maar ik kan ook weleens 60-70 rijden. En op asfalt zou ik 100 km/u kunnen halen. Dat is echt hard, maar dat doe ik niet hoor, want een crossmotor hoort in het zand.” 

Crossweekenden 

Het wedstijdseizoen begint binnenkort weer. Dat betekent elke woensdag naar Lelystad of Ermelo en elk weekend naar een crossbaan elders in het land. Alexander: “Voor de wintertrainingen heeft Mitz op een aantal woensdagmiddagen vrij van school gekregen. En in het weekend gaan we vaak met de camper weg, want de meeste wedstrijden worden in de Achterhoek en Brabant gehouden, daar zitten de meeste banen. De ene dag is de training, de andere dag de wedstrijd, dus we overnachten er. Deze crossweekenden zijn voor zowel de crossers als hun ouders erg gezellig!”  

Volgend jaar crost Mitz Europa in. Mitz: “Dan gaan we naar Duitsland, Slovenië, Denemarken, Zweden en België!” Alexander: “Mitz krijgt les van onder andere Erik Eggens en Christiaan Dignum, beiden grote namen in de motorsport. Zij stomen Mitz klaar voor de wedstrijden. We zijn benieuwd hoe ver hij gaat komen!” 

Negen keer kampioen 

Voor Mitz zijn de vrienden die hij op de crossbaan heeft heel belangrijk, want ook dankzij hen is het crossen een fijne sport. “Het is altijd leuk om hen weer te zien. Maar tijdens de wedstrijd zijn we even geen vrienden, dan willen we allemaal winnen!” Alexander bevestigt dat: “Mitz kent geen angst en hij is heel fanatiek. En hij is een durfal. Hij maalt er niet om als hij tegen oudere jongens of meiden rijdt, hij gaat er gewoon voor.” Mitz knikt. “Ik wil heel graag de beste worden, het liefst wereldkampioen, net als Jeffrey Herlings. Die werd vijf keer kampioen. Ik wil negen keer kampioen worden, dat is nog beter dan Jeffrey.” 

Sponsoring  

Voor Mitz staan altijd twee motoren klaar. En twee helmen, vijf motorpakken, twee paar laarzen, enzovoorts. “Deze sport kost wel wat, inderdaad. Gelukkig hebben we een heel aantal sponsoren. Mede dankzij hen is het voor Mitz mogelijk om dit te doen. Daarnaast kan dit omdat ik een eigen bedrijf heb en mijn eigen tijd in kan delen. En niet in de laatste plaats is mijn vrouw heel belangrijk: zonder haar zou het echt niet kunnen, want naast geld kost dit ook heel veel tijd. We doen dit echt samen. En dat is ontzettend gaaf!” 

Mitz verdiende al 42 bekers. Dat is veel als je zeven bent! Komend jaar verschijnt de veelbelovende, ongetwijfeld aanstaande wereldkampioen op Facebook en Instagram. Hou die in de gaten!  

Sponsors 

Mitz kan zo hard rijden dankzij de volgende sponsoren:  

Abovo Media; Van der Laan Poeliers (versekip.nl); Woonwinkel Oldwood te Midwoud; Luken Wonen te Nibbixwoud; Via Sofia bedrijfsKleding; BTS Bedrijfswagens; RenB Spuiterij Zwaagdijk; AH Nibbixwoud; Timmerbedrijf M.J Bakker en P.J.M Bakker; Ted Culinair; Blauw Electra; Flex Lease & Frank op den Kelder Timmerwerk  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl