0°C

Talloze handgeschreven A4’tjes transformeren in het levensverhaal van Paul Botman

“Enorm trots”, zegt Paul Botman terwijl hij de kaft van het kersvers gedrukte boek ‘De tulpenjaren van Paul Botman’ nog eens goed bekijkt. Aan de hand van journaliste Irene Versnel tekende Botman zijn levensverhaal op. Het fraaie boekwerk beschrijft de opkomst van een kleinschalig familiebedrijf tot een mondiaal toonaangevende onderneming en neemt de lezer mee op de levensreis van de kleine Paul tot de 77-jarige Botman die nog altijd een bekende naam is in Enkhuizen en de tulpenbranche. Vrijdag 18 maart werd in De Mastenbar in Enkhuizen het eerste exemplaar overhandigd aan de topschaatsster Irene Schouten die verre familie is van Botman en zelf uit een tulpenfamilie komt.

Tegenwoordig zwaaien twee zoons, Paul Jr. en Nico, de scepter over het familiebedrijf dat over de hele wereld tulpenbloemen aan de man brengt en dit jaar tachtig jaar bestaat. De nog immer levenslustige Botman is al meer dan twintig jaar met pensioen en vond de tijd rijp om zijn verhalen te vangen in een boekwerk. “Het is een beste pil geworden”, vertelt hij met een lach. “Maar het had nog veel dikker kunnen worden, zoveel meegemaakt in al die jaren.”

Het kleurrijke boek is het resultaat van een innige samenwerking met de Enkhuizense Versnel. Aan haar de schone taak om het levensverhaal van Botman goed papier te krijgen. “Hoeveel uur we kwijt zijn geweest? Exact zou ik het niet weten, maar heel veel”, laat ze weten. Nee, Botman en Versnel gingen niet over een nacht ijs om het levensverhaal op te tekenen. Het was een tijdrovende exercitie. “Maar ook heel leuk om te doen”, voegt Botman er snel aan toe. “Irene en ik hebben veel gesproken. Maar door corona hebben we elkaar eigenlijk niet vaak in levenden lijve gezien. Maar dat was ook niet nodig. Ik heb een uitstekend geheugen en heb voor het boek talloze A4’tjes volgeschreven. Ja, met de hand. Computers zijn aan mij niet besteed. Zat ik op vakantie onder de stralende zon heerlijk te schrijven. Uiteindelijk heeft Irene er een mooi geheel van gemaakt. Dat heeft ze uitstekend gedaan. Ik ben erg blij met het resultaat.”

De eerste druk behelst zo’n duizend exemplaren. Waarvan een groot deel bedoeld is als relatiegeschenk voor het familiebedrijf dat tegenwoordig bekend is onder de naam Bloomia. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan het DOMA-project van de Phundundu Stichting waarmee kleinschalige boeren steun krijgen om op duurzame wijze tuinbouw te bedrijven. “Ik verdien er geen ene cent aan”, benadrukt Botman. “En mijn zonen hebben laten weten dat Bloomia de opbrengst gaat verdubbelen. Prachtig natuurlijk.”

En dat terwijl het aanvankelijk helemaal niet de bedoeling was om zoveel boeken te laten drukken. “Het originele plan was om een paar boeken te maken. Ik wilde het maken als herinnering voor mijn kinderen en kleinkinderen. Inmiddels is het een beetje uit de hand gelopen”, grijnst Botman. “Het grappige is dat er binnen de familie niet direct erg enthousiast werd gereageerd op mijn initiatief. ‘Is dat nou echt nodig’, vroegen mijn zoons zich bijvoorbeeld af. Maar toen ze delen lazen, vonden ze het hartstikke leuk. Vooral omdat ze veel dingen lazen waar ze helemaal geen weet van hadden.”

In het boek komt zo’n beetje alles aan bod. Zoals onder andere de geschiedenis van de schuiten en polder Het Grootslag. En hoe Paul als kleine jongen bij de veiling met open mond zat te kijken naar de talloze schuiten met koopwaar. Uiteraard komt de bekende witte villa aan De Gouw in Enkhuizen met heuse golfbaan (drie holes) ook voorbij. Daarnaast maken zeventien gastschrijvers het boek compleet die gezamenlijk veel informatie verschaffen over vroegere tijden.

En hoewel er veel successen zijn in het leven van Botman, is er ook aandacht verdrietige zaken zoals het overlijden van zijn eerste vrouw Petie. “Ook dat hoort bij het leven. En hoort dus ook in dit boek. Dat was soms even slikken, maar ik kan er gelukkig goed over praten.”

Alles bij elkaar heeft de totstandkoming van het boek zo’n twee jaar in beslag genomen. “Het was een enorme klus die Irene en ik hebben geklaard. Samen met uitgeverij Venhuis uit Venhuizen. Ik ben enorm trots op het resultaat en blij dat we het hebben gedaan. Maar het is ook fijn dat het tijdrovende avontuur achter de rug is”, laat hij weten. “En nu maar hopen dat er veel verkocht worden. Dan harken we lekker veel geld binnen voor het goede doel.”

Bestellen

Het boek is verkrijgbaar bij alle filialen van Stumpel en ook bij Bruna Bovenkarspel en Symijo in Enkhuizen. Het boek kost € 24,95. Ook is het direct te bestellen bij Paul Botman door een mail te sturen naar pbotman@quicknet.nl met naam en postadres. Hier komt dan nog € 4,50 verzendkosten bij.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl