6°C
Scattered clouds

Gratis training ‘Signaleren van eenzaamheid’ voor ondernemers

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. Eenzaamheid raakt alle leeftijden. In de gemeente Schagen is zo’n 40% van de inwoners van 13 jaar en ouder matig tot ernstig eenzaam. Ondernemers zoals winkeliers, kappers en fysiotherapeuten merken soms dat een klant eenzaam is. Hoe zij hun klanten dan verder kunnen helpen, kunnen zij leren in een gratis training.

Mensen, jong en oud, kunnen zich zowel emotioneel als sociaal eenzaam voelen. Bij emotionele eenzaamheid ontbreekt er een hechte, emotionele band met anderen. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand minder contacten met anderen dan hij of zij wil.

Via de Focusgroep Eenzaamheid zet gemeente Schagen zich in voor het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Dit doet zij samen met Evean, GGD HN, Humanitas, kerken, Mantelzorgcentrum, MEE & de Wering, de Omring, Ouderenbonden, Team Sportservice, Vluchtelingenwerk, Wonen Plus Welzijn, Woonzorggroep Samen en de Zonnebloem.

Samen tegen eenzaamheid

Er is veel steun en hulp beschikbaar voor inwoners die zich eenzaam voelen. Dit is alleen lang niet altijd bekend bij iedereen. Ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren om dit bij hun klanten bekender te maken. “Ondernemers kunnen eenzaamheid tegenkomen bij hun klanten. Maar ze zullen niet altijd weten hoe zij hen kunnen helpen. Of hoe ze kunnen reageren op het verhaal van hun klant”, zegt wethouder Sigge van der Veek. “Een ondernemer kan misschien nog meer aan klantenbinding doen, als hij of zij eenzaamheid herkent en hierop kan handelen”. Daarom biedt gemeente Schagen aan haar ondernemers de gratis training ‘Signaleren van eenzaamheid’ aan. Dit doet de gemeente in samenwerking met Humanitas, MEE & de Wering en Wonen Plus Welzijn.

Gratis training

Tijdens de training van 2 uur leert een ondernemer – of een medewerker – wat eenzaamheid precies is. Ook leert de deelnemer wat werkt (en niet) en waarnaar je iemand die zich eenzaam voelt kan verwijzen. Elk deelnemend bedrijf krijgt een verwijskaart met telefoonnummers van de deelnemende organisaties. Ook ontvangt elk bedrijf een certificaat en een raamsticker met de tekst: “Dit bedrijf heeft hart voor mensen”. Daarmee kan de ondernemer aan zijn of haar klanten laten zien dat de dienstverlening heel persoonlijk is.

De gratis training kan gevolgd worden op een van de volgende data:

  • Woensdag 20 oktober van 12.00–13.30 uur (online)
  • Donderdag 21 oktober van 12.00–13.30 uur (online)
  • Woensdag 27 oktober van 19.30–21.00 uur (fysiek: Grotewallerweg 1, Schagen)
  • Dinsdag 2 november van 19.30–21.00 uur (fysiek: Grotewallerweg 1, Schagen)

Ondernemers die gebruik willen maken van dit aanbod kunnen zich opgeven via: schagen@wonenpluswelzijn.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl