0°C

Europese Parlement Versterkt Recht op Reparatie: Hoopvol 2024 voor Onafhankelijke Reparateurs en Repair Cafés

staande lamp

Hoopvol 2024?

Het Europees Parlement heeft de plannen voor het recht op reparatie aangescherpt. Voor de parlementariërs gaan de voorstellen waarmee de Europese Commissie dit voorjaar naar buiten kwam, niet ver genoeg.

Reserve-onderdelen en reparatie-informatie ook voor Repair Cafés

Het europarlement vindt dat niet alleen professionele, merkgebonden reparateurs toegang moeten krijgen tot reserve-onderdelen, reparatie-informatie en andere zaken die nodig zijn om kapotte voorwerpen te kunnen repareren. Ook onafhankelijke reparateurs, opknapbedrijven en eindgebruikers zouden hiervan moeten kunnen profiteren, tegen een redelijke prijs. Daarmee zouden al deze voordelen ook gaan gelden voor Repair Cafés.

Repair Café

Extra jaar garantie en meer reparatievouchers

De parlementariërs willen verder de wettelijke garantietermijn voor nieuwe producten verlengen met een extra jaar. Binnen die wettelijke termijn moeten verkopers voorrang geven aan reparatie boven vervanging wanneer een product kapot gaat. Hoe lang de wettelijke garantietermijn is, verschilt per EU-lidstaat.

Maar ook bij producten die kapot gaan na de garantieperiode wil het parlement reparatie extra stimuleren. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat consumenten voor de duur van de reparatie een vervangend apparaat in bruikleen krijgen. Ook moeten professionele reparaties voor de consument goedkoper worden. Om dat te bereiken, wil het Europees Parlement dat meer landen, in navolging van onder meer Oostenrijk en Frankrijk, reparatievouchers en andere financiële voordelen in het leven roepen.

Het Europees Parlement is het op 21 november eens geworden over onder meer de bovenstaande aanscherpingen. Dat betekent nog niet dat die nu direct van kracht worden. Over de uiteindelijke inhoud van de wet over het recht op reparatie moet het parlement nog onderhandelen met de Raad van de Europese Unie, waarin nationale ministers van alle lidstaten zitting hebben. Die raad heeft op 22 november zijn eigen ideeën over het recht op reparatie naar buiten gebracht.

‘Mooi als Repair Café-vrijwilligers niet meer worden achtergesteld bij professionele reparateurs’

Martine Postma van Repair Café International hoopt dat de voorgestelde aanscherpingen inderdaad in de nieuwe wet komen te staan. “Daarmee zouden onze vrijwilligers beter kunnen repareren en niet meer worden achtergesteld bij professionele reparateurs. Dat zou mooi zijn. Als we reparatie echt aantrekkelijker willen maken, dan is dat ook een absolute vereiste.”

Martine wijst er wel op dat het recht op reparatie voorlopig nog maar voor een klein aantal productgroepen gaat gelden, namelijk alleen voor (af)wasmachines, drogers, fietsen, koelkasten, lasapparatuur, schermen, servers, smartphones/tablets en stofzuigers.

Repair Café

Ondertussen

Ondertussen repareren de vrijwilligers van Repaircafé Philadelphia Stede Broec hoopvol verder.

Repaircafé Philadelphia Stede Broec is elke 2de zaterdag van de maand geopend van 10 tot 12 uur. Deze maand dus op 13 januari. Het repaircafé is te vinden in gebouw Lamoraal, Industrieweg 41, ingang aan de zijkant aan het Voert (zie beachflag). 

https://repaircafe-philadelphia-stedebroec.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl