0°C

Winkels in Schagen sluiten op 4 mei om 19:00 uur

In de dorpen en stad van gemeente Schagen zijn de winkels op woensdagavond 4 mei vanaf 19:00 uur gesloten. Dat heeft alles te maken met de dodenherdenking. Alle winkels moeten zich namelijk houden aan de Winkeltijdenwet. Daarin staat vastgelegd dat op 4 mei winkels om 19:00 uur moeten sluiten. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor grote winkelvestigingen op bedrijventerreinen en voor supermarkten in badplaatsen. De horeca en fitnesscentra hoeven niet te sluiten. Zij doen dat meestal wel, uit respect voor de gevallenen.

Elk jaar is er Dodenherdenking. Op 4 mei is het om 20:00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19:00 uur sluiten. Het is een wet en een nadrukkelijke wens van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit comité spreekt altijd de wens uit dat gemeenten geen koopavond steunen ‘uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog’. Het is voor gemeente Schagen dan ook onbestaanbaar en onacceptabel als winkels open zijn tijdens de Dodenherdenking.

Mensen uit het buitenland begrijpen niet altijd waarom de winkels op 4 mei ’s avonds gesloten zijn. In andere landen is geen nationale Dodenherdenking op deze dag. Daarom is handig om op de winkeldeur te melden dat de winkel in de avond gesloten is en waarom. Gemeente Schagen gaat hierover echter niets afdwingen en laat dit aan de individuele winkelier.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl