17°C
Few clouds

Verhalen rond de Zuiderzee

Hoe kwamen schepen, gebouwd op een werf in de Boerenhoek, op de Zuiderzee terecht? Hoe maak je vissen wakker? Bestaat de engel van Jan? Zomaar een paar vragen waarvan het antwoord te vinden is in de verhalen rond de Zuiderzee, opgetekend op een speciale website.   

Corry Blok – Plas is één van de auteurs van de website. “De site is een initiatief van het Zuiderzeemuseum. Iedereen met een verhaal over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee kan er zijn, haar verhaal kwijt. Echt een leuk idee, alleen, in de praktijk kwam er nauwelijks iets binnen. Het Zuiderzeemuseum deed daarom een oproep: wie het leuk vond om op zoek te gaan naar verhalen kon zich bij het museum aanmelden. Dat leek me wel wat! En zo ben ik erbij gekomen.” 

De liefde voor schrijven begon bij Corry al vroeg. “Als puber schreef ik dagboeken vol, ik vond dat heerlijk. Als ik het teruglees, zie ik vooral erbarmelijk taalgebruik vol taal- en stijlfouten, maar destijds ging het me vooral om het plezier van het schrijven, op de details lette ik gewoon helemaal niet. Na mijn opleiding tot secretaresse ging ik bij Sluis en Groot werken, waar ik onder meer veel verslagen maakte. Dat deed ik ook bij mijn volgende baan als belastingcontroleur. In 2016 begon ik met schrijven voor het Zuiderzeemuseum. En dat doe ik dus nog steeds, met heel veel plezier!” 

IJselmeer met één s

Corry is zelf een echte Henkuzer. “Mijn vader, Jan Plas, was visserman tussen 1943-1953. Daarna werkte hij op betonningsvaartuig ‘IJselmeer’, met één s, inderdaad. Dat zou de ambtelijke naam van ons IJsselmeer geweest zijn. Van de IJselmeer waren twee versies. De oude werd in 1962 uit de vaart genomen, de opvolger kreeg dezelfde naam. Mijn vader werkte op de tweede, die tot 1985 in Enkhuizen lag. Hij had altijd wel wat te vertellen. Misschien heb ik dat wel van hem, dat ik de verhalen zo graag beluister en vastleg. Door de jaren heen heb ik al over van alles geschreven: vuurtorens, hoge golven, vissersboten enzovoorts.” 

Overigens is Corry geen familie van de vissersfamilie Blok. “Mijn man is geen geboren Enkhuizer. Dat wekt nog weleens verwarring, dus ik noem het er graag even bij.” 

Winterverhalen 

Voor de tentoonstelling Winterkoorts in het Zuiderzeemuseum interviewde Corry heel wat Enkhuizers over hun ervaringen in de vaak barre winters van het verleden. Deze verhalen staan ook op www.mijnzuiderzee.nl. “De tentoonstelling is t/m 13 maart te zien in het binnenmuseum, dat nu gelukkig weer open is. Het is erg mooi geworden, het geeft een mooi beeld van winters door de jaren heen. Een tijdlijn maakt zichtbaar hoe het winterseizoen veranderd is, heel interessant. En natuurlijk is het leuk dat mijn verhalen terugkomen, daar ben ik wel een beetje trots op!” 

De verhalen van Corry staan tegenwoordig ook regelmatig in De Enkhuizer. “Ik ben Zuiderzeereporter voor deze krant. De verhalen die in de krant staan, zijn ook allemaal op www.mijnzuiderzee.nl te lezen. En nog veel meer, want zo langzamerhand is het al een flink naslagwerk geworden. Een mooie ode aan de Zuiderzee!” 

www.mijnzuiderzee.nl 

Zoals gezegd is de website gevuld met mooie verhalen en foto’s van het leven rond de Zuiderzee. De site is onderverdeeld in een aantal thema’s, zoals visserij, leven aan het water, ambachten en geloof.  

Heeft u een mooi verhaal of anekdote die erbij past? Deel die via de site of neem contact op via info@mijnzuiderzee.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl